2009-10-30

Hedersrelaterat våld och mäns våld mot kvinnor

Under två dagar har jag deltagit i några konferenser som behandlat dels sk. "hedersrelaterat våld" och dels "mäns våld mot kvinnor i nära relationer". Nima Dervish och Emre Güngör är två författare till boken " Varför mördar man sin dotter?" http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2009/Host/gungor_emre-varfor_mordar_man_sin_dotter-inbunden/
och Jackson Katz en amerikan som bedriver preventivt arbete med ungdomar i idrottsföreningar och i skolorna för att diskutera könsmakt.
http://video.google.co.uk/videosearch?hl=en&q=jacksom+katz&um=1&ie=UTF-8&ei=B5bqStD_ENLn-Qau_rzqCw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBIQqwQwAA#

Efter att ha lyssnat på de här tre männen står det klart att båda företeelserna som nästan uteslutande i praktiken innebär att en man stänger inne, misshandlar eller rentav mördar sitt barn, alla dessa tillvägagångssätten handlar om kontroll och makt.
Det framgår också att vi människor, även svenskar, har djupt rotade mönster som inte helt lätt kan brytas för att vi ska få ett jämställt samhälle.

Vad kan man göra, naturligtvis handlar det mest om preventivt arbete, och det ska vi så snart som möjligt gå igång med inom kommunen. Dels ska alla politker och chefer gå igenom ett jämställdhetsprogram och dels ska vi titta på om inte alla tjänstemän också kan få en utbildning som handlar om kön.
Kommunen som samlar så många barn och ungdomar är en naturlig plats för att också bedriva preventivt arbete om allas lika värde.
Men det krävs att även kloka män ur alla kategorier står upp för att både pojkar och flickor ska kunna ha samma rörelsefrihet.
Det kan låta banalt men det krävs att männen går ut och pratar med andra pojkar och män om hur man uppför sig och behandlar det andra könet.
Jämlikhetssträvanden har under många år gjort att man i media, forskare och politker diskuterat frågorna på ett könsneutralt sätt. Faktum är dock att en försvinnande liten del kvinnor utövar våld, mördar eller våldtar.
På det hela taget är det här ett gemensamt problem för båda könen men lösningen tenderar att ligga i att männen deltar i resonemangen.
Jackson Katz , liksom Emre och Nima är alla tre mycket "maskulina män", män som redan vågat lyfta frågorna över ytan.
Lyssna gärna på Jackson Katz när han pratar om hur media beskriver skolskjutningen på Colombine Highschool http://http://www.youtube.com/watch?v=6rG0M9Y6GuI

1 kommentar:

Anonym sa...

Nima Dervish borde skämmas! Han skriver en bok om hedersrelaterat våld, samtidigt som han hotar och utnyttjar en kvinna sexuellt. (http://www.realtid.se/ArticlePages/201002/03/20100203104824_Realtid135/20100203104824_Realtid135.dbp.asp ).
Den stackars kvinnan hade fått utstå misshandel och hot under sitt förra förhållande också.
Det är skamligt!

Hur ställer du dig till Nimas kvinnoförakt?

Bloggarkiv