2009-10-26

Höjt grundavdrag för pensionärer

Pensionärer över 65 får från 2010 sänkt skatt. Pensionärerna har länge klagat över att de betalar mer i skatt än de som arbetar. Jobbskatteavdraget har ju den innebörden att det ska gälla dem som arbetar och det har även gällt för pensionärer som stannat kvar i arbete.

Nu får emellertid även de som inte arbetar en lägre skatt, men jobbskatteavdrag kan det inte kallas. (Pensionärsorganisationerna hävdar att pensionen är en uppskjuten lön, vilket inte stämmer.Dagens arbetare betalar in pengar till dagens pensionärer, det är inte pensionärernas egna pengar som används idag så det kan inte kallas uppskjuten lön.
Än värre kommer det bli ju fler pensionärer vi får i Sverige, det är de som arbetar som ska försörja de som gått i pension)

Hur som helst visar det sig efter beräkningar som gjorts att en löntagare har större utgifter än en pensionär. För att man ska kunna tjäna pengar genom arbete har man också sannolikt kostnader för det. Några reseavdrag eller avdrag för kläder som slits i arbetet finns ju inte längre.
(källa: Riksdag och Departement nr 31 2009)

Inga kommentarer:

Bloggarkiv