2009-05-29

Minnesstunden för den unga kvinnan i Lambohov

Till minnesstunden i Lambohovs kyrka ikväll var det många som ville samla sig en stund inför det faktum att en ung kvinna berövats livet. Intermezzo ur Cavalleria Rusticana var en av de stycken som spelades med piano och violin, väldigt känslosamt.

Jag letade sedan efter den undergång där mordet skedde. Det finns en mängd passager i Lambohov som går under vägarna där. På ett ställe finns 3 st undergångar som ligger väldigt nära varandra, 2 parallellt och 1 sidled. Här är det lätt att gömma sig, finns ingen vidare belysning. Det är fritt fram för den som inte vill synas.
Det var dock fel ställe jag gick till allra först. Visste inte om jag skulle gå höger eller vänster.
Till slut frågade jag en kvinna om vägen.
Det visade sig också vara 2 st undergångar i nära parallell anslutning till varandra med ytterligare 1 anslutande cykelväg i sidled.
Inte heller här är det några svårigheter att hålla sig gömd. Det kan bara sluta i ett omdöme. När man byggde de här broarna med tillhörande cykelvägar , ja då fanns knappast säkerhetsaspekten i åtanke. Knappast någon utvecklad tanke om att belysningen skulle vara viktig.
Så här 10- 20 år senare är det uppenbart att det borde vara belysning och fri sikt från alla hålla och kanter.
Jag träffade Christer Eklöf som är ordförande i Trygghetsrådet och som dementerade att man alldeles nyligen skulle gjort en trygghetsvandring. Han menade att man under många år arbetat med trygghetsvandringar men inte gjort någon nyligen eftersom att företrädaren från Teknik- coh Samhällsbyggnadsenheten var på begravning den dagen som vandringen skulle ha skett.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv