2009-03-04

IL Recycling i Linköping - Mer att hämta

Idag, ett besök på IL Recycling som är ett företag i Linköping med återvinning av papper och annat avfall. Företaget ägs av 5 större företag tillsammans, bl.a. Fiskeby, Fiskeby som förresten är Sveriges äldsta företag i pappersbranschen och grundades 1637 av drottning Kristina.

Idag betecknar man returpapper som en råvara och på sikt kommer Sverige som har en bra fibertäthet i returpappret att få ett underskott , vilket föranleder till funderingar om att även etablera sig på marknader som är stora mottagare/köpare av returpapper. I princip kan en fiber användas 7 ggr. Visionen för 2010 är att bli "Bli bäst och störst på returpapper i Norra Europa+vara bra på annan återvinning.
Sverige är riktigt bra på recycling men visst finns mer att göra för att fler ska "recycla".
Vi Linköpingsbor "producerar" ca 50 kilo returpapper/ person och år. Linköping kan ännu en gång känna stolthet när det gäller att spara på energi, för om man ska producera 1 ton tidningspapper med massaved går det år 937 l olja om man istället använder returpapper går det åt 707 l olja vilket alltså är 230 l olja i besparing! Sten Christoffersson är vVD och operativ chef , på bilden syns platschefen i Linköping.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv