2008-08-15

Budgetresonemang

I två dagar har vi diskuterat framtida budget och förutsättningar utifrån demografi och beräkningar som Sveriges Kommun och Landsting gör, och i september lägger Linköpings nämnder fram sina olika budgetförslag för en ny 2-årsbudget.
2-årsbudgeten tror vi kommer ge en bättre styrning och hållbarhet och även en större koncentration på verksamhetsfrågorna. Idag är politik till stora delar ekonomi, året kantas av ekonomiförutsättningar och beräkningar, avstämningar, drift- samt investeringsdiskussioner. Förmodligen är behovet olika för olika verksamheter att ständigt diskutera ekonomin, men verksamhetsfrågorna förtjänar större utrymme än vad de får idag. Kvalitet är viktigt.
Medborgarna bör också i större utsträckning tillfrågas om vad som är kvalitet, och vilka prioriteringar de ser.
Skillnaden mellan hushållsekonomi och kommunekonomi är egentligen inte så stor. I alla hushåll måste prioriteringar göras, man kan inte skaffa sig allt på en gång.
Likaså är det med våra skattemedel, de är ändliga. En diskussion med medborgarna om det här tror jag kan innebära att insikten växer hos både politiker och befolkning. Vilken verksamhet vill man ha, vad är viktigt, vad är mindre viktigt (undantaget det som är lagstiftat).

Inga kommentarer:

Bloggarkiv