2008-03-30

Shen Yun och Kinas ambassad

I torsdags besökte jag den omdebatterade föreställningen Shen Yun i Konsert & Kongress vilken man uppmanat oss från Kinas ambassad att inte tillåta visa i Linköping. Som bekant svarade Linköpings Kommun att den skulle visas och att några påtryckningar inte får någon verkan här. Föreställningen var mycket vacker med färger, fantastiska akrobatisksa danser och underbara sångare. Under föreställningen påtalade konfrencierna bristen på demokrati Kina och i ett par nummer blev det också tydligt att man ville illustrera hur övermakt slår ned FalunGong anhängare.
I fredags besökte jag Kinas ambassad för att göra ett besök hos den avgående ambassadören och samtidigt helt informellt möta företrädare inför Linköpings förestående besök hos vår vänort Kanton (Guangzhou). Balansgången mellan att stå emot påtryckningar och samtidigt öppna för framtida besök och hålla dialog med vår vänort Kanton (Guangzhou)och Macau är angelägen för främjande av det vi kallar demokrati och förståelse för demokratin. Dialog och utbyte ska vara vårt instrument i kontakter med vänorter. Naturligtvis, det måste sägas, det är förstås viktigt att vi följer Utrikesdepartementets direktiv så att vi inte hamnar i snett, utrikespolitik förs av regeringen, inte av kommunerna.
När man läser historien om Macau blir det tydligt att Anders Ljungdstedt redan på sin tid värnade demokrati, han var en av dem som efter sin död faktiskt såg till att Macau, med hjälp av historiska efterforskningar så småningom lämnades tillbaka TILL KINA! från det ockuperande landet Portugal som lagt Macau under sig.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv