2009-04-15

Internationell strategi

Linköpings Kommun har idag en strategi för att möta internationella frågor, den behöver nu ses över. Strategin antogs 2001 och är nu under lupp för att se om det som står där infriats eller behöver en kursändring.
När det gäller Europafrågorna och kontakten med övriga EU finns ett internationellt nätverk som fungerar alldeles utmärkt. På varje förvaltning finns någon som har till uppgift att följa EUfrågor som är specifika för just den egna förvaltningen. Det här nätverket är relativt nystartat och har tillkommit under den här mandatperioden. Vi kommer fortsätta att jobba med nätverket det är jag övertygad om , kanske än djupare för att kunna hitta samarbetspartners och söka EUmedel för sådant vi gärna vill genomföra.
Andra internationella kontakter som är värdefulla för kommunen men också för näringslivet är våra nyvaknande Kinakontakter samt gamla men lite slumrande USA-spår. Stanford University har idag bra kontakt med Linköpings Universitet och Linköpings Kommun har också arbetat med att få ett besök här under sommaren med företrädare för Palo Alto kommun.
Östersjöstrategin som regeringen nu försöker isjösätta måste vi utifrån ett Östersjöperspektiv också vara öppna för, nu har vi just inget havsvatten inpå knutarna, men jag vet att kommunen och våra duktiga miljöentrepenörer och företag runt om i kommunen kan bidra med goda kunskaper. Östersjöstrategin går ut på att skapa ett hållbar miljö och ett vatten som går att använda för försörjning.
Strategierna får inte bli för luddiga och diffusa, det vi gör från kommunens sida måste alltså också gynna vårt näringsliv och våra medborgare på olika sätt. Till hösten är det tänkt att vi ska anta den nya strategin.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv