2009-02-07

Högdahlsutredningen

Vi fick besök i veckan av Högdahlsutredningen som har till uppgift att se över samhällsservicen, som traditionellt är indelad i någon slags stuprörstänkande. Efter hand hand har den ordningen blivit ganska svårförståelig och även kontraproduktiv myndigheter emellan.
En person kan finnas med i olika myndigheters rullor eller vara insatt olika åtgärder (föremål för olika åtgärder). Dock sker ingen samordning eller övergripande mål för hur personens bästa ska tas tillvara och statens resurser slösas också bort under tiden då en person slussas än hit och dit.

Det verkar som om utredningen är på väg att föreslå att länsstyrelserna får en slags samlande och ansvarstagande. På så sätt skulle myndigheterna i fortsättningen kunna koordinera sina åtgärder på ett bättre och mer effektivare sätt . Men frågan är om inte ett strikt länstyrelsetänk kommer att begränsa till de delar man förmodligen kommer att tänka rent geografiskt. Många myndigheter i olika kommuner skulle också må bra av att kunna verka över länsgränserna, då deras invånarna ofta arbetar och rör sig över helt andra arbetsmarknadsområden än de rent geografiska.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv