2011-12-17

Droger

Nästa vecka så kommer ECADs (European Cities Against Drugs) företrädare till Linköping. Vi ska då diskutera om en kommande internationell konferens här i Linköping. http://ecad.net/
Drogproblematiken kryper ned i åldrarna och vi måste jobba samman och långsiktigt mellan Europas städer och kommuner för att förhindra ungdomar att fastna i drogberoende.

Tidigare i år var jag i San Patrignano, ett mindre samhälle i Italien, som har ca 2000 ungdomar under behandling mot droger. Ni läste faktiskt rätt! Det handlar om 2000 ungdomar som bor tillsammans och under några års vistelse där jobbar med sitt  drogberoende med hjälp av andra ungdomar och vuxna. Samtidigt  lär de sig ett yrke som snickare, bagare, kock, möbeldesigner eller något annat yrke t.o.m. vinodlare!!
http://www.youtube.com/watch?v=ckPiHRNnCzY&feature=player_embedded

Andra studerar färdigt efter många års knarkande. Här finns också en fantastisk ridanläggning coh hästuppfödning.

Där finns en butik med underbar utsikt som saluför deras produkter..
Vincenzo Muccioli var den som grundade San Patrignano och sedan 1978 har 18.000 ungdomar fått hjälp bostad och ett meningsfullt liv där. Alla klarar förstås inte att ta sig ur drogträsket men de allar flesta kommer helskinnande och styrkta därifrån. 
http://www.sanpatrignano.org//
http://www.sanpatrignano.org/?q=en
I Norge, Kristiansand, planerar man att starta en liknande verksamhet. Jag kommer att följa deras väg till den dag de kan öppna verksamheten. Det verkar väldigt spännande och kan de kopiera resultaten får vi även här i Norden en riktigt stor tillgång till behandlingsalternativ.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv