2009-03-12

Dagens besök nr 2

Arla i Linköping tillverkar produkter för hela Sverige, inte bara mjölk alltså. Det är ett specialmejeri berättar Karin Svärdh för oss. Arla ägs kooperativt av 8.500 bönder, både danska och svenska.
Även här är miljömedvetenheten stor, att minimera transporter är ett angeläget ämne för företaget. Man tar in 500.000 - 600.000 liter mjölk varje dag!!!
Alltså kommer många bilar in, metoden att då spara på transporterna blir genom att minska svinnet av mjölk. Mindre svinn, mindre transporter. Att reducera CO2 med 25% är målet.
Produktutveckling är en annan viktig gren som ska satsas mer på. Liksom en utbyggnad inom snar framtid. I Linköping arbetar 220 anställda plus 100 i ett lager någon halvkilometer bort från huvudbyggnaden. Nya ska snart anställas och Thomas som är miljöchef är nöjd med företagets utveckling. Böndernas ersättning är dock lite mindre just nu än tidigare, men bönderna är både sina egna arbetsgivare och kunder, så prissättningen är säkert den rätta.
Idag finns ett överskott av mjölk, men produktutveckling och marknadsföring kan komma att ändra på det. Imorgon besöker jag tre nya företag.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv