2009-03-12

Dagens besök 1

Väderstadverken var mitt första besöket idag. Jag träffade Väderstadsverkens personalansvariga Inger Stark tillsammans med hennes make Christer Stark, ordförande i Väderstadverken.
Trots dagens varsel fick jag en god bild av den framtidstro som finns inom branschen, jordens befolkning växer och försörjningen av alla dess invånare kräver ett effektivt utnyttjande av jordmånen iframtiden. Man arbetar uteslutande med minimerad jordbearbetning och sådd. Det har visat sig att ju mer jorden bearbetas, körs på , plogas eller rörs om, desto sämre är det för utfallet.
I vissa fall kan man både skörda och så på en gång! Man sår i stubben av skörden, på så sätt behålls fukten i jorden och det nya fröet har direkt en bra förutsättning.
Miljömedvetenheten ligger också i framkant, en maskin som som kan så riktigt små frön som mellangröda gör att kvävet kan bindas i jorden, man kallar det fånggröda. Som fånggröda kan också användas baljväxter och oljeväxter. 12 dotterbolag finns i Europa och Australien, alla är sälj- och marknadsbolag. Just nu är dock den ekonomiska inte gynnsam trots vår svaga krona och exportaffärerna, bönderna vågar i det här ekonomiska läget inte investera, därav dagens varsel. Tron på framtiden finns ändå, konjunkturcyklar kommer och går vilket förmodligen även kommer att gälla dagens "cykel". Väderstadverken kommer att vara ett företag i myllan ännu ett tag! Dagens besök är det första i raden för att lära känna Östergötland bättre, vilka frågor som företagare brottas med, om vi kan göra på annat sätt från myndigheters sida, dvs från politikens, så att villkoren för företagande blir bättre. Det är också en förberedelse inför Europavalskampanjen.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv