2008-08-21

Ambassadörer

Kvinnligt företagande i Östergötand är inte så utbrett som det skulle kunna vara. Tradition, fördomar och kanske även en del sanningar gör att både män och kvinnor tvekar vid att starta eget företag. Män är trots det mer benägna att gå igång och registrera näringsverksamhet. Det grundas av ett samhällssystem som i långa tider sett traditionella kvinnotjänster som mer självklara och som man inte kan ta betalt för, samma samhällssystem har givit männen en annan självbild att luta sig på . Det här har jag stött på så många gånger i mitt yrke som företagshandläggare och vid diskussion med de som ska starta företag.
Regeringen gör nu en satsning för att locka till kvinnligt företagande. Till hjälp har man tagit ett antal kvinnliga ambassadörer som ska besöka skolor, ordna träffar osv. för att berätta om och inspirera till företagande. I Linköping är ett femtontal kvinnor utnämnda till ambassadörer vilket borde ge avtryck på olika sätt så småningom.
Ett tips är också att ambassadörerna tar kontakt med kreditgivarna=bankerna och diskuterar kvinnligt företagande med kreditcheferna. Här finns säkert en del stenar att vända på och lufta. Min erfarenhet efter 30 år i yrket säger mig att många kreditchefer är män och att synen på kvinnligt företagande behöver diskuteras även på den allra högsta nivån.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv