2010-02-19

Kårobligatoriet för studenterna

Kårobligatoriet försvinner till årskiftet och nu pågår intensiva diskussioner med våra tre kårer i Linköping för att försöka bena ut om Linköping som kommun kommer gå miste om något värdefullt när kårerna inte kommer kunna bedriva samma verksamhet som tidigare för sina studentkamrater.
Kårobligatoriet är en ganska omodern produkt som inte följer det vi annars värnar , nämligen föreningsfrihet. På så sätt är det bara bra att den plockas bort.
Men i vågskvalpet kan en del negativa effekter uppstå. Och det gäller hur Linköpingsborna uppfattar studenterna och hur studenterna uppfattar Linköping. Som det ser ut idag är Linköping en mkt populär ort att läsa på. Det grundar sig på hur man upplever sin nya stad , hur man bor och om man trivs med sina studier förstås.
Det mottagande som nya studenter får är en av de allra viktigaste delarna av det som studenterna kallas studiesociala verksamhet. Vi känner alla till de första veckorna på höstterminen när diverse glada upptåg syns och utförs i City.

Kalas mottagningen, är en annan stor aktivietet som bekostas av både Linköping poch Norrköpings kommun och är också ett viktigt inslag i hur man som ny student upplever staden.

Kårobligatoriet har som det låter varit tvingande förut men kommer alltså bli frivilligt i fortsättningen. Det här sätter förstås en stor press på studentkårerna att locka till betalning trots att det inte är en tvingande avgift i fortsättningen.
Studenthälsa och utbildningsutveckling och bevakning samt råd och stöd till studenter är sådant man gör idag. En del av dessa saker kommer Unviversitetet stödja.
Kårerna måste förstås bli ännu bättre på att slimma sina organisationer och att göra det som studenterna önskar få ut av sitt medlemskap.
Totalt är det 25.000 -26.000 studenter som läser här i våra båda städer. De allra flesta finns i Linköping.

1 kommentar:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej!

Det finns ett problem man glömmer bort i samband med att man tar bort kårobligatoriet. Det är att kårobligatoriet har varit direkt kopplat till tentamensrätten.

Så när man tar bort kårobligatoriet finns det en rättsosäkerhet kvar, nämligen "studenten kan nekas att deltaga i tentamen", denna rätt har universitet och högskolor, och jag skulle inte bli det minsta förvånad om de kommer att använda denna "rätt".

Därför borde man långt innan man beslutade om att ta bort kårobligatoriet så borde man tillsatta en bred parlamentarisk utredning för att utreda studentens "tentamensrätt" vid borttagandet av kårobligatoriet. Detta för att studenternas rättssäkerhet inte skall övergå i studenternas rättsosäkerhet.

Mvh

Mikael

Bloggarkiv