2010-03-11

Östergötlands medeltid


Just nu pågår en konferens på Länsmuseet som handlar om vår medeltid under åren 1100-1300. I första hand är det Skänninge som behandlats idag. Kvar idag finns endast en byggnad kvar från den tiden, Vårfrukyrkan.
Jorden i Skänninge ägdes till mesta delen av frälset, det vill säga, frälse var de som var befriade från skatt!
Hela 88% av markägarna var frälst från skatt. Rut- och rotavdrag är ju förstås inte skatter på samma grunder alls egentligen, men de ter sig som marginella i jämförelse med de stora skattebortfall som staten missade under den här tiden
Biskopen ägde också mark. Han hade 6 gårdar runtom i vårt län, man kallade dem befästa. Påven Alexander III hade också givit sitt medgivande till gårdarna genom ett sk. skyddsbrev. Idag blir det en faslig diskussion om att biskopen serverar vin vid representationen i sin tjänstebostad, villkoren ändras under årens lopp skulle man kunna säga.
Konferensen fortsätter imorgon fredag med början på Slotts- och Domkyrkomuseet i Linköping . Under året firas Birger jarl 800 år och även Vreta Kloster 900 år. Det är alltså ett år då vi i Linköping och i länet kommer träffa på fler historiskt kända namn än på mycket länge.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv