2011-07-30

Nu sätter nog en del kaffet i

Nu sätter nog en del av mina partikamrater kaffet i vrångstrupen när de läser dagens upplaga av Corren. Där ger jag Nyamko Sabuni rätt i hennes förslag ( se Svenska dagbladet, lördag) att utreda möjligheten till att kvotera in kvinnor i kommunala bolagsstyrelser. Anledningen till mitt ställningstagande som går emot alla tidigare funderingar och tankar om bäst kompetens osv. är flera.
  • Vi ser inget som tyder på att en frivillig förändring står om hörnet när det gäller våra kommunala bolag och en mer jämställd representation. Främst gäller avsaknaden av kvinnor på de ledande posterna = styrelseordförande i de kommunala bolagen. En total dövhet om vikten av både manliga och kvinnliga förebilder verkar råda hos valberedningarna.(en fråga som också ska ställas är hur valberedningarnas sammansättning ser ut, partierna sätter samman dessa och här finns mycket av självrannsakan att göra, även hos mig och andra ledande företrädare som utser valberedningarna).
  • Att hävda att kvinnor inte har samma kompetens som männen när det gäller att välja företrädare har möjligen "en sannolik sanning" när det gäller dåtid. Då menar jag att uppbyggnaden av kommunala bolag och också övertagandet av privata bolag kunde kräva mer av ren teknisk kunskap. t.ex. vattenverk och andra bolag med tekniska sakområden. En kunskap som få kvinnor hade (vid 1800 talets slut och in i halva 1900-talet) tidigare. Dagens kommunala bolagsfrågor ser sannolikt annorlunda ut och som styrelseordförande eller ledamot behöver man inte vara sakkunnig. Man ska företräda sina väljare och deras behov samt se till den långsiktiga nyttan och till den ekonomiska livskraften, investeringsbehov osv. men behöver alltså inte kunna tekniken längre, bara förstå vad olika val och strategier betyder i det långa loppet.   
  • Kvinnor och män ser ofta olika behov och ställer olika frågor och vill driva olika strategier. Samtal och diskussion om frågorna görs förstås bäst i bolagens styrelser. 
  • Affärsiden (i det här fallet samhällsnyttan) med det kommunala bolaget blir troligen mer holistisk med båda könen representerade.
  • Både kvinnor och män betalar skatt och bör också rimligen få en chans att påverka utfallet av skattemedlen då en stor del av  verksamheten sker i kommunala bolag. Jämför vi Linköpings omsättning på kommunal- kommunal nivå och på kommunal- bolagsnivå så omsätter bolagsssfären större summa än den rent kommunala.
  • Dagens unga kvinnor sätter all diskussion om sämre kompetens på skam då det numera ser mycket annorlunda ut med utbildningsnivån när det gäller ex.vis högsskolekompetens till kvinnornas fördel.
Det går att fortsätta argumentera för fler orsaker till att en förändring bör stå om hörnet. Det är långt till nästa val och till nästa tillfälle då en större genomlysning och ett urval ska göras. Men det som kan göras nu och inför nästa val är att under tiden fram till dess, mer betänka frågan vid fyllnadsval som sker under den innvarande mandatperioden.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv