2010-06-29

Brasilien

Det gick inte att blogga via min telefon, den tappade allt och hittade inte ens internet överhuvudtaget. Hur som helst gick resan fint men det är väldigt långt till Brasilien. Det tar nästan 12 timmar från Amsterdam till Sao Paulo. Vi skrev allra först under ett "Letter of Intent", en avsiktsförklaring att arbeta vidare med att undersöka vilka gemensamma projekt vi kan driva mellan Linköpings Kommun och Sao Paulo Do Bernardo.
Områden som vi ska jobba samman kring kan vara näringsliv, utbildning, hälso och sjukvård och miljöteknik.
Överenskommelsen skrevs under av Borgmästare Luis Marinho och mig, till toner av både den brailianska nationalsången och den svenska nationalsången.
Numera skriver vi gärna sådana överenskommelser och beskriver också hur projekten kan drivas, en tydlig början och ett tydligt slut.
Vi besökte sedan Scanias verksamhet i Sao Paulo do Bernardo. Brasilien har en enorm inre marknad och det har också betytt att Scanias försäljning i Sydamerika inte har påverkats nämvärt utan rentav ökat under föregående år.
Efter det var det dags för mig och borgmästare Marinho att bege oss till en helikopterplatta, vilken låg inom Wolkswagens industriområde.
Borgmästaren liksom president Lula startade sin yrkesverksamma tid inom bilbranschen och WW var alltså Marinhos första och enda jobb.
Vi flög helikopter över staden och kikade på en vattentäkt som var ytterst förorenad och som man ville rena. Kanske kan Tekniska Verken komma med råd här?Kåkstäderna som ligger tätt i Sao Paulo och även i Sao Bernardo har ingen som helst avloppsrening, inte heller någon annan sophantering mer än de sopletare som huserar där.
Det gäller alltså att riva kåkstäderna och bygga nytt , vilket också Marinho gör på 11 ställen i staden.
Ett besök på en vårdcentral i ett av de allra fattigaste och mest kriminaliserade områden blev väldigt intressant, Tore Vickström,professor från katastrofmedicin här i Linköping ställde förstås de rätta frågorna och kommer jobba vidare på akutsjukvårdsfrågorna med läkarna i Brasilien.
När det gäller flygaffärerna med Brasilien så har president Lula yttersta ordet, men vi kände ett starkt stöd från såväl lokalbefolkningen som från borgmästaren,de vill alla ha Gripen, inte JSF eller Rafael.

Inga kommentarer:

Bloggarkiv