2010-12-25

Juldagen

Inatt lade biskop Martin Lind det lilla Jesusbarnet i krubban på Stora Torget, det skedde efter midnattsmässan. Nedläggelsen av barnet är en långlivad tradition numera, även för mig. Som Linköpings borgmästare får jag också tillfälle att "lysa frid och fred" över Linköping.
Det bottnar i en gammal kungörelse som borgmästaren varje julnatt förr i tiden utlyste över Linköping. De som inte lydde utan begick brott eller var ohörsamma på annat sätt (störde ordningen) dömdes till att avtjäna sitt straff i dubbelt så många dagar, år eller att betala det dubbla i böter. Juldagen och de påföljande dagarna skulle ingen störa, det skulle i så fall kosta extra.
Ja, den tradiitionen har vi inte kvar, men det samlas en stor grupp människor på Stora Torget varje julnatt numera, även fast det inatt var bitande kallt så vill många vara med vid krubban.
Det är så fint att den kan stå här mitt i Linköping och sprida julens budskap.
I år la jag också märke till att många ungdomar kom till Domkyrkan, många olika nationaliteter och säkert var flera av dem studenter, långt hemifrån sina egna länder men också långt från andra städer i Sverige.

Ha en skön julhelg ni som vistas i Linköping, alla boende och alla Linköpings gäster!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv