2010-12-31

Nytt År för dörren - År 2011 är välkommet!

I natt kommer nyårsklockorna att ringa för första gången på många år från vår egen katedral, Domkyrkan!
Njut av det, klockorna är mäktiga!  
Nu sitter jag här och skriver på årets sista dag och skriver mitt sista blogginlägg. Det är en underbar morgon med sol och klar himmel.
En sådan här dag finns förväntningar i massor, dels  på Nyårsaftonen som sådan men även på det nya år som ligger framför oss.
Det har varit ett bra år för Linköping men också ett år med många prövningar för enskilda människor. Kommande år kan man spå kommer att te sig ungefär på samma sätt för Linköping, vår ekonomi är god och jag har stor tillförsikt i att vår kommun kan utvecklas på ett positivt sätt.
Ungdomsarbetslösheten är fortfarande en oroande företeelse och som företrädare för det allmänna kan jag bara be om företagens medhjälp i det omfattande arbetet att hjälpa in ungdomar på arbetsmarknaden. Vi ska också göra vårt allra bästa att från kommunens sida fortsatt erbjuda praktikplatser.
Det nya året kommer bjuda Linköpingsborna på många evenemang. Bl.a. kommer Handbolls VM att hållas i våra båda tvillingstäder Linköping-Norrköping, det blir under 14-20 januari. Melodifestivalens deltävling den 18-19 febr. blir ett annat evenemang som drar mycket uppmärksammhet till sig.
Du som vill veta mer om allt som händer , gå in på länken nedan, där hittar du en mängd tips inför det nya året.
http://www.visitlinkoping.se/
Jag önskar alla Linköpingsbor ETT Gott Nytt ÅR,  vi lever i en härligt växande dynamisk tid och vår egen plätt på jorden Linköping, har stora möjligheter att se med tillförsikt på framtiden.

PS. Jag hoppas så här i skrivande stund att Årets Östgöte som utnämns av Östgötaradion kan bli Johnny Ludvigsson, en man som gjort så mycket för att försöka lösa Diabetes Typ I, frågan. Idag ser det dessutom ut i Correns artikel om diabetes ut som han är på god väg. Svaret kommer efter klockan 11.00 i radions P4.  DS.
http://www.barndiabetesfonden.se/

2010-12-25

Juldagen

Inatt lade biskop Martin Lind det lilla Jesusbarnet i krubban på Stora Torget, det skedde efter midnattsmässan. Nedläggelsen av barnet är en långlivad tradition numera, även för mig. Som Linköpings borgmästare får jag också tillfälle att "lysa frid och fred" över Linköping.
Det bottnar i en gammal kungörelse som borgmästaren varje julnatt förr i tiden utlyste över Linköping. De som inte lydde utan begick brott eller var ohörsamma på annat sätt (störde ordningen) dömdes till att avtjäna sitt straff i dubbelt så många dagar, år eller att betala det dubbla i böter. Juldagen och de påföljande dagarna skulle ingen störa, det skulle i så fall kosta extra.
Ja, den tradiitionen har vi inte kvar, men det samlas en stor grupp människor på Stora Torget varje julnatt numera, även fast det inatt var bitande kallt så vill många vara med vid krubban.
Det är så fint att den kan stå här mitt i Linköping och sprida julens budskap.
I år la jag också märke till att många ungdomar kom till Domkyrkan, många olika nationaliteter och säkert var flera av dem studenter, långt hemifrån sina egna länder men också långt från andra städer i Sverige.

Ha en skön julhelg ni som vistas i Linköping, alla boende och alla Linköpings gäster!

2010-12-22

Bengt Olsson flyttar ut

Min alllianskollega Bengt Olsson sa just nu God Jul och Gott Nytt År när han lämnade huset. Jag vet inte om vi träffas igen eftersom det nu inträder ett lugn i Stadshuset och han liksom jag nu börjar plocka ut ledighet inför helgerna och sedan ska han alltså sluta sin politikerbana som heltidsarvoderad.
Bengt har varit kommunalråd i många, många år och nu ska han gå vidare i livet. Som nybliven morfar och med idrotten som största intresse gissar jag att ha får mycket att göra även om han blir pensionär.
Jag önskar Bengt lycka till med framtiden och det nya livet som jag tror ändå hägrar lite lockande för honom.

2010-12-21

Begravningar och byrån

Tittade in igår på VIP kväll hos Louise Gylling på Drottninggatan 10. Louise driver sedan några månader en begravningsbyrå.. Bakgrunden till mitt besök där var av två skäl. Dels är Louise och jag släkt med varandra så jag vill förstås gärna hälsa på min kära släkting, dels för att jag var så nyfiken på hur hennes rörelse ser ut och hur en begravningsbyrå kan se ut idag.
Det var fräscht, så väldigt fräscht. Lugn och fin miljö och mycket trevligt. För kvällen hade Louise bjudit in några kvinnor som visade sina företag och produkter. Men här fanns också Louises man som designar öppna spisar för inomhusbruk, och förstås förutom det en del saker som hör en begravningsbyrå till.
Det som jag tror de flesta av oss kommer mest ihåg från själva begravningsbyrån,  var den pyttelilla kista i kardad ull som Louise tog fram och visade oss. Den var söt som en docksäng och det var förstås svårt att tänka på det lilla barn som eventuellt kan komma att ligga i den. Det är sådant man absolut inte vill tänka på, men ändå dör även små barn.
Dagens begravningar ser som tur är lite mer annorlunda ut än förr, inte så tunga kanske och med vi som står kvar på jorden försöker ge en beskrivning och även någon personlig touch av den som just gått bort. Idag lägger anhöriga ofta några personliga saker på kistan och på min egen pappas begravning spelades några av hans allra främsta favoriter bland musikstycken. Sådana uttryck tror jag underlättar och skänker även viss tillit och tröst.
En byrå ser med andra ord ut inte längre ut som den kanske gjorde förr och jag tror vi här i vårt decennium försöker ta till oss livets alla skeden mer och mer, men även döden. Den hör också till vårt liv. Jag hoppas och tror att Louises begravningsbyrå kommer att vara banbrytande på många sätt, jag och många med mig vet att hon kan och att hon har kraften att hitta nya vägar för sin verksamhet. http://louisegylling.blogg.se/2010/october/begravningsbyra-min-egen.html

2010-12-20

Snön tilltar och vaför tas den inte bort?

Irriterar mig på all snö som ligger på gångbanorna. Kan inte fatta varför den organisation jag själv arbetar inom är så väldigt trög med att se till att få snön bortforslad. Jag vet, jag borde ställa frågan först inom den egna organsiationen, men jag är övertygad om att de liksom jag, sett snön falla under lång,lång tid och att trottoarerna blir mer och mer oframkomliga.
Bekymrar mig för alla som har svårt att gå i vanliga fall, nu är det ju näst intill omöjligt att ta sig fram för den som promenerar och är helt frisk. Hur ska de komma ut för att handla mat eller göra andra ärenden och "utflykter".
Som politiker vill jag att vår kommun ska vara tillgänglig, och då menar jag för alla. För funktionsnedsatta liksom för alla andra.
Inte bara för bilarna och deras passagerare.
SE LÄNKEN
 http://www.linkoping.se/Trafik-resor/Nyheter/Snobortforsling---gatuparkeringar-stangs/

2010-12-18

Vietnam

Staden Thai Nguyen City i norra Vietnam är intresserade av ett samarbete med Linköping, intresset gäller flera områden, men fredagens besök i Linköping av ambassadör Nguyen Duc Hoa med sällskap, kretsade mest runt miljöteknik. Man är intresserad av att göra affärer med svenska miljöföretag och därutöver kommer den Vietnamnesiska staten att satsa åtskilliga miljoner under kommande 5 år på miljöteknik och förbättringar för att reducera CO2 halten.
Vietnam har inte skrivit under någon handling som förbinder dem att reducera CO2 halten men man är angelägen att arbeta med förbättringar.
Utöver det finns det åtskilligt att göra i det långsmala landet berättar ambassadör Nguyen Duc Hoa, Hanoi i norr översvämmas numera regelbundet p.g.a. av att staden expanderat i forna våtmarker.
Man behöver också komma tillrätta med de stora soptippar (sk. landfills) som växer mer och mer.
Och när Tekniska Verken berättar om Linköpings vattenkvalitet och att man kan dricka kranvatten här ser vi ett förvånat vietnamesiskt sällskap.
Dagen avslutas på Linköpings slott där Magnus Holgersson för dagen är värd, och vi bestämmer att återigen ta upp en ny kontakt under våren. Båda parter har en stor insikt och förståelse för viljan av att skapa lönsamma affärer mellan länderna.

2010-12-15

Politisk sekreterare

Moderaterna i Linköping söker en politisk sekreterare

Vi söker dig med moderata värderingar som vill vara med och utveckla och bedriva moderat politik i en av Sveriges mest expansiva och attraktiva städer. Linköping har senaste mandatperioden styrts av Alliansen - Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna - som fick egen majoritet och förnyat förtroende i valet i september.
Som politisk sekreterare kommer du att rapportera till och arbeta nära kommunstyrelsens ordförande. I arbetsuppgifterna ingår också att ge stöd och service till de övriga moderata kommunalråd, nämnordförande samt fullmäktigegruppen.
I arbetet ingår att ta fram underlag för beslut, kommunikation med allmänheten, artiklar och pressinformation samt fungera som servicefunktion gentemot våra förtroendevalda och partiorganisation. Omvärldsbevakning i form av att granska, bevaka, och sammanfatta utredningar, remisser och förslag samt mediebevakning.

Arbetet som politisk sekreterare är stimulerande, omväxlande och utmanande. Det ställer krav på snabbhet, lyhördhet, flexibilitet och initiativförmåga. God organisationsförmåga och förmåga att prioritera, sammanfatta och analysera är en förutsättning likaså god samarbetsförmåga och ett gott omdöme.
Du skall ha god stilistisk förmåga, god allmänbildning, kännedom om politiskt arbete och politiskt styrda organisationer samt stort intresse för och engagemang i de politiska frågorna.
Uppdraget avser mandatperioden 2011 till 2014. Tjänsten är på heltid. Tillträde efter överenskommelse.

För frågor om arbetets innehåll hänvisas till kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall tel 013-20 62 96. För frågor av formell karaktär kring anställningsvillkor etc. hänvisas till personalchef Hans Larsson, hans.larsson@linkoping.se alternativt 013-20 59 56.
Vi vill ha din ansökan senast den 21 januari 2011. Ansökan skickas med rubriken ”Politisk sekreterare” till inger.thorstensson@linkoping.se.

2010-12-13

Lördagens händelser

Mot bakgrund till lördagens händelser i Stockholm finns all anledning att gå vidare i arbetet som regeringen inledde under 2008, arbetet för att stärka människors relation till frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Med det sagt vill jag också beklaga att människor varit i närheten av de båda explosionerna i Stockholm. Jag hoppas att de kan gå vidare i sina liv utan alltför stora sår i själ och kropp och att de får ett professionellt stöd för att bearbeta det trauma de upplevt.
Frågorna om demokrati och mänskliga rättigheter ställer sig alltmer viktiga idag och framför allt behöver vi svaren på hur vi ska kunna förhindra liknande händelser i framtiden.
Hur ska vi uppnå en samhällsutveckling där ömsesidig respekt för varandras olikheter råder. Hur ska vi förhindra att ungdomar värvas till uppdrag i religionens namn, uppdrag som troligen styrs av vuxna män men som utförs av unga.
För att citera statsministern ”Sverige är ett öppet samhälle” och visst är det Sverige vi vill leva i.
För att kunna fortsätta göra det måste det förebyggande arbetet vara minst lika stort som insatssidans.
Arbetet går idag via våra demokratiska organisationer och föreningar och är ett långsiktigt sådant. Förståelse och respekt för vad dina kamrater tycker och tänker när du är barn eller ung är ett första steg i människans utveckling till en hel insiktsfull människa.Det är det målet som vi måste sträva efter.
I ett öppet demokratiskt samhälle kan det aldrig anses legitimt att använda hot eller våld för att göra sin röst hörd.
Lars Nicander, chef för CATS på Försvarshögskolan skriver på Brännpunkt i måndagens SvD: ”Behovet av mer samlad forskning och ny kunskap kring förebyggande åtgärder med koppling till svenska förhållanden är därför uppenbart” Han syftar på att även händelser som inte är brottsliga också anses oproblematiska, vilket leder till att samhället sätter in motåtgärder för sent.
Vi behöver fortsätta och intensifiera arbetet för att stärka demokratin på kommunal nivå. Jag har goda förhoppningar för att arbetet ska kunna fördjupas här i Linköping och att vi tillsammans med organisationer, även de religiösa, ska kunna hitta vägar framåt.
På onsdag den 15 dec. kommer SÄPO att delge demokratiminister Birgitta Olsson sina synpunkter på ”Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige”. Jag ser fram mot att höra vad man har att säga när det gäller vilka verktyg och strategier de anser kan användas för att motverka radikalisering. En del av svaren tror jag dock redan finns här mitt bland oss och vi behöver dessutom göra egna strategier i Linköping.
Jag vill med det sagt inbjuda till fortsatt gott samarbete mellan de religiösa samfunden, föreningar, organisationer och Linköpings Kommun.

Ann-Cathrine Hjerdt
Kommunalråd med ansvar för
Demokrati- och Trygghetsfrågor

(insändare till Corren 20101213)

2010-12-10

EU-medborgare får rätt att föreslå nya lagar

http://www.europarl.europa.eu/sv/pressroom/content/20101206NEW06929/1/html/EU-medborgare-f%C3%A5r-r%C3%A4tt-att-f%C3%B6resl%C3%A5-nya-lagar

EU-medborgare får rätt att föreslå nya lagar


Efter ett år med Lissabonfördraget står nu snart medborgarinitiativet färdigt. Efter förhandlingar i veckan mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen, står det klart att en miljon medborgare tillsammans kan uppmana EU-kommissionen att lägga fram nya lagar. Initiativet måste först registreras av en medborgarkommitté med medlemmar från minst sju länder. Sedan ska EU-kommissionen utreda huruvida de har befogenhet, enligt föredragen, att lägga lagförslag inom området. Därefter har medborgarkommittén ett år på sig att samla in underskrifterna.

Klippt ur: Nyheter från Europaparlamentets informationskontor i Sverige - vecka 50

Nobelpriset och Nobeldagen

Just nu pågår Nobeldagens prisutdelning på TV.
Igår fick ju Berzeliusskolans elever motta pris för sin forskning.
Här är mitt tal till dem:
Elever på Berzeliusskolan
Idag är en stor dag för er, en dag som ni kommer minnas för framtiden.

Ni har nämligen gjort betydande framsteg inom era respektive Nobel områden.

Framsteg som om ni bara läst ämnet utan fördjupning inte kunnat tillgodgöra er.
När man studerar finns det flera sätt att göra det på
Man kan antingen läsa för sitt intresse (troligen kommer du minnas en hel del då)

Man kan läsa inför ett prov.

Du kan läsa och fördjupa dig i ditt ämne

Troligtvis kommer din bild av ämnet då ibland tyckas lite mer osäkert och du kommer ställa fler frågor än om du bara läser en text rätt upp och ned.
Därav osäkerheten.

Men din kunskap kommer växa allteftersom.
För vad har hänt, jo du har sannolikt under studiernas gång också lärt dig tänka kritiskt,

Det betyder inte att du inte tror på det du läser men din fördjupning gör att du själv kommer kunna vrida och vända på uppgifterna och ifrågasätta deras riktighet.
Och det är själva poängen med att forska och fördjupa sig.
 Som ni vet var Alfred Nobel ganska förmögen vid sitt livs slut.

Han ville då att de pengar som han lämnade efter sig skulle tjäna mänskligheten väl.

Räntan på pengarna skulle delas upp i fem lika stora delar.

Alfred Nobel hade med andra ord tänkt länge på hur det skulle kunna ske.

Han tänkte både på naturvetenskapliga ämnen liksom på människans behov av läsning av litteratur och fred.

Jag förstår att han ville förhindra krig då han på sätt och vis bidragit till att ge ett redskap åt den som ville starta krig.

Alfred hade ju med sin stora uppfinning, dynamiten, funnit att den kunde användas både i fredstid till att spränga berg
Men också användas i brottsligt syfte eller också för krig.
Från året då han uppfann dynamiten 1866 till han dog 1896 hann det alltså förflyta 30 år.

En tid då han hunnit se och fundera på hur han bäst kunde lämna den här världen med ett gott rykte efter sig.



Han menade att forskning borde vara ett sätt för mänskligheten att ta sig framåt.
Forskning är privilegiet att stanna upp, ställa frågor och försöka hitta svar.
Det är att anta utmaningar att försöka förstå på djupet.
Att söka svar på hur saker och ting fungerar.

Kanske hur uppkomsten till sjukdomar sker, hur vi ska kunna överleva på vår planet eller miljöfrågan.

Din starkaste drivkraft är nyfikenhet

Och ditt intresse!

Forskning ger dig en ytterligare dimension.

Det är kul, utmanande och ger dig frihet för att beskriva forskningen.

Som du nu har upptäckt kan du börja forska när som helst.
Låt dig inspireras av en intressant

Föreläsare eller hitta drivkraften i ett särskilt problem.

Forskningen brukar finansieras via stipendier.
Man får leta lite själv och den mesta informationen brukar finnas till hands genom universiteten.

Som forskare finns många möjligheter till utlandsjobb.

Forskning är i allra högsta grad internationellt, många forskningssamarbeten

är över landsgränserna och i forskaryrket ingår att presentera sina

resultat på internationella konferenser.


Nu är du inte där än, men du har tagit ett viktigt steg och har en bra inblick i vad forskning skulle kunna innebära.

Ett stort Grattis till dig och till er alla på Berzeliusskolan som deltagit och som idag ska tilldelas priser för er insats att bli mer upplysta och även upplysa andra.



Stångån

Idag var jag på en träff som hölls på Scandic City vid Stångån. Man måste säga att hotellet är väldigt ljust och trevligt. Här känns det som om man kommer ut i naturen, nära vattnet.
En båt låg förankrad vid Stångs restaurang trots att det är vinter och kallt. Kanske bor någon där.
Idag är det ju inte ovanligt att man bor på båtar, i alla fall inte i Stockholms vatten.
Så småningom ska ju Brandstationen rivas och det ska uppföras en ny byggnad för handel, men även  bostäder kommer också byggas vid ån. Det kommer bli en ny bild av Linköping. Vårt Linköping växer på många sätt och det är roligt att följa så här nära inpå. Jag hoppas att Linköpingsborna kommer att tycka om förändringen som är på gång.

Sista personalutskottet för min del

Så var det sista gången för mig idag som ordförande när vi genomförde det sista mötet för året med personalutskottet. Det är ett av kommunens allra viktigaste utskott. Här dras riktlinjerna upp för 8.000 anställda! Linköpings Kommun är ju den allra största arbetsgivaren av alla inom kommunen. Bara landstinget är större men så har de ju också personal i hela länet.
Hur som helst så finns det så mycket att fortfarande ta tag i när det gäller personalfrågorna.  Som alla företag andra står kommunen inför stora förändringsfrågor och frågor som är kopplade till att många kommer gå i pension inom de närmaste åren.
Jag kommer förstås följa personalfrågorna som handlar om jämställdhet, jämlikhet och mångfald. Linköpings Kommun har ju skrivit under en Europeisk deklaration som binder oss att göra förbättringar och förändringar när det gäller de här frågorna. Förbättringarna ska gälla våra medborgare men också personalens villkor.
Tack återigen för all bra support vill jag säga till alla som suttit med i personalutskottet och all personal.
Se tidigare inlägg http://borgmastaren.blogspot.com/2010/11/mindre-tid-for-politik.html

2010-12-09

Östsam igen

För 4 år sedan satt jag i Östsams styrelse men det gjorde jag inte den förra mandatperioden. Nu är jag tillbaka där igen, ska sitta som en av 55 representanter i Östsams fullmäktige .Nu undrar ni säkert vad Östsam gör och är. Kort sagt, man sysslar med regionala frågor, samordning och planering för sådant vi inom Östergötland kan sköta tillsammans.
Alltså 13 kommuner och ett landsting. Nu sjunger dock Östsam på sista versen. För några år sedan kom ju en utredning som sa att vi skulle bilda en regionkommun, gärna tillsammans med några andra. Hela landet ska delas in i regionkommuner.
För vår del vet vi bara inte vilka de andra ska bli eller är. Småland? Sörmland?
Hur som helst, när den här mandatperioden är slut är också Östsam också slut.
Men det ska bli intressant att vara med om införlivningen som ändå ska ske till landstinget.
Utan landstinget - inget ny regionkommun!
Läs vad Östsam gör, klicka här nedan!
http://www.ostsam.se/
många tillsammans!

Nobel på Berzan

Ikväll kommer Berzeliusskolan anordna en utdelning till de som satt av tid för att forska i olika ämnen.
Skolan har tagit upp en del övriga ämnen som inte Alfred Nobel tänkt på då när han upprättade sitt testamente.
Se bara här:
NO-kemi (göra tvålar från grunden)
Teknik. Akitektur (bygga sitt drömhus som modell)
Slöjd – nobelsmycke
Hemkunskap – baka en nobelbakelse
Engelska – retorik (kunna hålla ett föredrag om någon Nobelpristagare på engelska
Svenska – litteratur (studera och skriva dikter)
Bild – Måla porträtt med akrylfärg på pannå
Musik – skriva en ny låt eller en ny text
SO – fredspris, forska om någon person eller organisation som jobbar för fred men ännu inte fått Fredspriset
Matte – en statistiskundersökning
Estetpris – festfixargrupp, bordsdekorationer mm
Naturligtvis ska jag dit för att träffa alla ungdomar som jobbat hårt med sina tema och vara med vid prisutdelningen.
Bra och mycket företagsamt att skolan uppmuntrar till djupare studier i olika ämnen och på det här sättet uppmärksammar eleverna.
Nobel själv delade upp sitt pris i fem kategoreier och de pristagarna få vi ju se imorgon kväll på tv.

2010-12-03

Räddningstjänsten Östra Götaland/RTOG och 25 miljoner i veckan

Idag träffades jag och några andra politiker i en grupp på Räddningstjänstens station vid Stångån. Vi som ingår i gruppen ska ta fram ett gemensamt handlingsprogram för skydd mot olyckor för vår region (Linköping-Norrköping). Programmet ska antas av både Linköpings  och Norrköpings kommuner. Handlingsprogrammet ska förstås innehålla det som är självklart idag men vi måste också se vilka förbättringspunkter som ska till.
Det som jag allra först kommer tänka på är ju de senaste dagarnas kaos på tågfronten. Det verkar som om räddningstjänsten var på språng igår men inte fick rätt info om var tåget exakt stod. En tydlig förbättringspunkt måste alltså bli att överhuvudtaget få rätt information av andra myndigheter, det är ju ett krav om våra suveräna brandmän ska kunna rycka ut till människors hjälp. Man blir ju ganska förvånad av att höra om SJ och Trafikverkets tillkortakommanden. Att de t.ex. inte kan ange var tåget står.
För övrigt fick vi idag veta att vår region ådrar sig skador för ca 25 miljoner kronor i veckan.
Ja det är sant! Den största posten i den summan lär vara alla fallskador som drabbar oss och tydligen är 55+:arna de som är värst utsatta för fallskador.Säkert händer en del sådana skador i dagarna när man ska byta gardiner och står högt upp på pallar och annat som lätt kan vingla till.
Sedan har vi trafikskador och drunknings- och förgiftningsfall. Ungefär i den ordningen.
Så det är klart att det finns en massa förbättringspunkter på många områden att ta tag i då. Nu ska man ju inte tro att vi kan sitta och på pappret ordna till allt som är fel och spara miljontals kronor på en gång. Men ambitionen måste vara att förbättringar ska kunna ske som ändå påverkar säkerheten totalt och att vi även ska kunna spara pengar.
Jag ser fram mot att arbeta med frågorna under våren som kommer. I september ska handlingsprogrammet vara klart och klubbat.

2010-12-01

Inställd resa

Resan till Sao Bernardo do Campo blev inställd pga ett tekniskt fel på vårt flygplan. En massa människor som plötsligt missar ett plan innebär kaos för en del medan andra tog beskedet med lugn, skillnaden i humör hos passagerarna märktes också väl  på flygplatsen.
Hur som helst kan jag inte närvara vid öppnandet av det Svensk-Brasilianska forsknings och innvoationscentret som ska invigas ikväll av koncernchef Håkan Buskhe, Saab AB.
Jag missar också seminarier imorgon där den brasilianska motsvarigheten till Vinnova deltar, och som heter ABDi.
http://www.abdi.com.br/
Mellan våra städer har vi skrivit under ett avtal om samarbete för hållbar utveckling, utbildning, näringslivsutveckling, Science Parks, hälso och sjukvård.
Förmodligen får resan göras under våren 2011 istället.

Kommunfullmäktiges budgetmöte

Budgetmötet igår blev som väntat långt och intensivt. Under mer än 12 timmar debatterade fullmäktige de framtida 2 årens ekonomi. Skattesatsen blev oförändrad vid 20,40% = 20,40 kr för kommunen.
Kommunfullmäktige antog också Allians för Linköpings visions och samverkansprogram.
http://www.linkoping.se/Global/Demokrati%20och%20politik/Politisk%20majoritet/Visions-%20och%20samverkansprogram%202011-2014%20(Allians%20f%C3%B6r%20Link%C3%B6ping).pdf?epslanguage=sv

2010-11-24

Thailand, Brasilien och Indien

Thailand, Brailien och Indien är tre länder som stått beredda att besluta om köp av JAS Gripen. Äntligen släppte vår undran beträffande Thailand. Om det var den tänkta kvoten som thailändarna nu vill köpa vet jag inte, men det känns i alla fall bra för Linköping att beslutet kom.
Ikväll träffar jag flera företrädare för Brasilien som just nu besöker Saab.
Indien är också intresserat och jag hoppas att Indiens nye ambassadör i Sverige har samma inställning som sin företrädare till att köpa av Sverige.

Cykelfrågan

Vid gårdagens presskonferens inför kommunstyrelsemötet blev cykeln den hetaste potatisen. Det handlade om att kommunens 25-åringar, dvs de som jobbat i 25 år inom kommunen, nu ska få välja även på en cykel när de ska välja gåva för sina många år med kommunen som arbetsgivare.
Beslutet är ett resultat av en motion från miljöpartiet, en bra och relevant motion i dagens tidevarv. För visst vill väl en arbetsgivare ha friska medarbetare och cykeln har i alla tider varit en god hjälp till en bra hälsa.
Visst kommer man även i fortsättningen kunna välja klocka, slipsnål och även på andra gåvor det kommer vi inte ändra på.
Men jag är glad att kunna vara med och förändra synen på vad som är mest beständigt, i alla fall svänga synen något åt ett annat håll än det som idag är det traditionella.  
När inga cyklar fanns och man bara hade hästar eller åsnor som fortskaffningsmedel fanns sådana här anordningar på husen runt medelhavet för att binda djuret vid.
  

2010-11-22

Taxi

Efter begäran av det geografiska utskottet i Innerstaden gjordes en förändring av den lokala ordningsstadgan.
Anledningen till  förändringen var att man ville få bort taxitrafiken på Ågatan under nattetid då den störde på flera sätt. I samband med den åtgärden gjordes också ett tillägg av belysning som inte funnits förut på Ågatan. Den delen av förändringen verkar ha fungerat bra och fått den effekt som önskats.
Den andra delen som berörde taxitrafiken vid Stora Toget hade till syfte att låta kollektivtrafiken kunna passera på ett bra sätt och inte blockeras av trängande taxibilar. Flytten av taxi skedde till Apotekaretgatan och till Kungsgatan. Speciellt bra tycker jag det är att taxi nu kan stanna nedanför Domkyrkan och att parken inte är så mörk och obefolkad som tidigare. Kungsgateeffekten har jag inte samma bild av eller kanske inte en så bra bild.
Nu är frågan om svarttaxi helt tagit över taxitrafiken? Nej det tror jag inte, men jag tror det finns problem att lösa och som alltid ser man inte effekterna förrän efter en tid. Ordningsstadgan kan ändras så att det bättre passar förutsättningara i dagsläget.
En ännu större fråga är förstås varför det finns så många svarttaxi? Ett av svaren är förstås att skatten på den här typen av tjänster borde sänkas. Ett annat svar är att förmodligen har inte tillräckligt gjorts från skattemyndigehtens sida för att beivra fenomet.
 

2010-11-18

Jul i Trädgårdsföreningen

Jul i Trädgårdsföreningen
lördagen den 20 november, klockan 11.00 - 16.00

Så är det jul igen.... Nja inte riktigt men vi ska ta och starta så smått lördag på Trädgårdföreningen.
då kommer tomten på besök och barnen får lämna önskelistor. Det kommer finnas hantverkare och spelemän i parken och elever som lottar ut granar.Man kan få åka häst och vagn eller julpyssla m.m. m.m..
Allt det här känns ju så vädligt roligt och mysigt, något som alla barn väntat på länge, länge.

Det är alltså julkul  i vårt fina gemensamma vardagsrum på lördag.
Kanske finns en sådan här goding att köpa på lördag!
Välkomna!

2010-11-16

Swedish Open 2011

http://www.swedishopensquash.se/

som vanligt arrangeras Swedish Open 2011 i Linköping, klicka på länken ovan.
Världstrean Darwish klar för Case Swedish Open 2011.

1-2 februari Kvalspel på Linköping Squashcenter och Norrköping Squashcenter.net
3-6 februari Huvudtävlingen på fyrglasbanan i Linköpings Sporthall
4-6 februari Case Squash Cup med ca 20 olika tävlingsklasser

I varje gathörn och i gränder

I varje gathörn och i varje gränd står en man här i HongKong som försöker locka in mig till att köpa , klocka , väska eller något annat. I Guangzhou följde jag en gång med en sådan försäljare och fick gå in bakom ett draperi som var uppsatt bakom ett "ståbord" som var dukat med tekoppar och olika tesorter.
Bakom draperiet fanns en väldigt smal trappa som ledde upp till en våning som var fullproppad med kostymer, väskor, klockor m.m. Min dotter vill gärna ha en väska som jag förstås letade efter, men den fanns inte att köpa där. 
Enligt Generalkonsul Lars Danielsson (generalkonsul i Hong Kong och Macau) som jag träffade igår finns parallella industrier som gör kopior av de kända märkena och som förstås säljer bra. Ryktet som säger att man jobbar extra i inustrierna på kvällar är enligt Danielsson inte sant utan det handlar alltså om kopiering i dagsljus. Och inte undra på det, jag har sett handväskor som jag inte trodde kunde kosta så mycket som de gör. Jag såg en för 42.000 kronor!! Då är det inte underligt att folk gärna köper kopior om de nu är fint gjorda.
Men det är ganska besvärande att varje tionde meter bli stoppad av en envis man som till varje pris vill få sina saker sålda.
Det finns mellanklassaffärer som jag hellre då går till för att handla. Här liksom i många andra städer finns alltså prisklasser som känns mera som "normala" och varken så exklusivt eller så skumt.

Kowloon i Hong Kong

Äntligen kan jag koppla upp mig mot nätet. På fastlandsKina går det inte alls att blogga eller gå in på någon internetsida överhvudtaget. Här i Hong Kong är det lite mer fritt skulle man kunna säga, trots att kineserna är ca 95 % av befolkningen. Lite av det brittiska inflytandet lever kvar och debatten finns faktiskt här. Jag vet inte om den censureras på något sätt men det verkar inte så.
Nu har jag sett på den här resan att styret i Kina mer och mer påverkar  Hong Kong och även förstås Macau.http://www.gz2010.cn/special/0078049T/openinggz2010.html
Bilder från Wikipedia av Macau
Vi besökte Universitetet i Macau igår och fick veta att Wen Jiabao, Kinas premiärminister, just besökt skolan dagen innan. Universitet ska flyttas har politikerna bestämt och vice rektor som vi träffade kände sig nog lite överkörd. Han är född portugis och har jobbat här sedan 18 år och jag förstod att han gärna ville hålla sin skola som den är.
Men utvecklingen går enormt fort här i Kina, man kan se hur de bygger och bygger och bygger. Nya stora hus för boende men i Macau också för nya stora spelpalats. Det finns faktiskt en linje på universitetet för "gambling".
Nu innehåller den kanske inte så mycket av själva spelandet som management och ekonomi. Men ändå.....!
Man vill gärna ha fler utbytestudenter från Sverige till Kina och Macau hade redan avtal med Malmö, Stockholm, Växjö universitet om utbyte. Just nu finns det 5 svenska studenter där, vi fick inte träffa dem, tyvärr.
För övrigt kan jag berätta att jag varit med om mitt livs mest spektakuära händelse, nämligen invigningen av Asian Games i Guangzhou. Det var en färgsprakande, människointensiv och ljudfylld upplevelse som jag aldrig mer kommer få uppleva. Det är ju svårt att beskriva så  http://www.gz2010.cn/special/0078049T/openinggz2010.html
gå in på länken bredvid och se lite bilder där.
Jag vär där som representant för 1 av Guangzhous vänorter, de har 22 st och fler än vår delegation var på plats. Jag träffade bl.a. människor från några av de andra vänorterna Vancouver Canada, Manila på Fillipinerna och Bristol UK. Från Bristol kom också en man från UK-Kina vänförening som var anställd av Airbus och som jobbat mycket tillsammans med Saab.   
Vår andra vänort här borta är Macau och med det har vi alltså 2 st vänorter med bara 20 mils avstånd mellan dem. Det är ju faktiskt inte så dumt när man ändå åkt så här långt. För långt är det, det tog ca 20 timmar hit med flyg och mellanlandning.
Nu så är det natt hemma men förmiddag här, en ny dag  börjar.

2010-11-10

Mindre tid för politik?

Ja, så blev det då klart hur vi kommer att arbeta de närmaste 4 åren. Vi blir nu tre kommunalråd då Christian Gustavsson ansluter till Paul Lindvalls och mitt uppdrag att föra moderat politik framåt. Jag lämnar nu personalfrågorna med visst vemod.
Det har varit en rolig tid och en tid då jag engagerat mig i kommunens personal och de frågor som står anställda nära. Som den stora arbetsgivare kommunen är så bär vi ett enormt stort ansvar för personalen, vi som är politiker. Jag ser en kommun som växer varje år och i och med det också hur kontaktytorna gentemot Linköpings medborgare också på samma gång ökar.
För det är viktigt tycker jag, att människor som arbetar med samhällsservice förstår sitt uppdrag, men också att de känner en tillit till sin arbetsgivare. Att förutsättningar för ett gott arbete finns på plats, att du ska kunna säga vad du tycker som arbetstagare, att ingen ska känna sig åsidosatt eller mobbad av arbetskamrater, att det finns förutsättningar för karriär och om du inte vill göra karriär, ändå ha möjlighet att byta arbetsplats inom kommunen.
Listan kan göras hur lång som helst........
Jag har också drivit frågorna när det gäller mångfalden och jag menar mångfald på alla plan. Det måste gå att ha ett handikapp och ändå vara anställd hos kommunen, det måste fungera att anställa  fler med annan etnisk bakgrund, eller nationell bakgrund till både medarbetarposter och ledarposter.
Nu får min partikollega ta över de frågorna,  och driva dem på sitt eget sätt. Jag vill för min egen del  passa på att tacka alla personer jag träffat i rollen under åren. Hela personalsidan,cheferna och de samlade fackföreningarna, alla vill jag ge mitt tack för goda samtal och gemensamma ansträngningar för att komma vidare mot gemensamma mål.

Mitt ansvar blir nu istället att än mer fokusera på hur Linköpingsbornas demokratiförväntningar kan se ut. Är det via våra medborgarkontor vi ska tillhandahålla den mesta servicen, via webben eller telefonkontakterna eller via mail och brev. Svaren på frågan kommer att skifta vem man frågar tror jag.
Huvudsaken är att tillgängligheten för medborgarna finns och att den fysiska tillgängligheten ökar under de kommande åren. Jag tänker på de funktionshindrades rättigheter men också på hur en person som utsatts för brott eller känner sig felbehandlad ska kunna ta sig fram i byråkratin. Det gäller att känna sig både sedd och hel som människa och att kunna få juridisk hjälp.
En annan uppgift blir att marknadsföra Linköping mer än vad jag gjort tidigare, frågan har inte varit mitt bord trots min roll som borgmästare, nu kommer jag kunna gripa mig an de här uppgifterna ännu mer. Det ska bli roligt och jag känner mig inspirerad att komma igång med det arbetet.
Som jag nämnde för Correns Annika Rehn så behöver jag smälta den nya situtationen lite till, och fundera över vad  jag ska använda tiden till. Sant är ju att man kan jobba på som tidigare fast att tjänstgöringsgraden gått ned, eller också så tar jag och lägger ned energi på något annat.
Just nu så ska jag packa min väska och lämna Linköping ett tag.
Ta hand om er i vinterväglaget och kylan.

2010-11-05

2 Stockholmare

2 Stockholmare knackade på dörren och ja, där var de ju, flickorna jag väntat till Halloween, men skälet att inte komma rätt dag var alltså att de bor i Stockholm. Nu undrar jag, kommer även småkillarna i år?

2010-11-03

Linköping - en jämställd stad, även som debattartikel dagens "Corre"

Inom kort kommer Linköpings Kommun skriva under ”Den Europeiska Deklarationen för Jämställdhet”. Deklarationen är upprättad av ”The Council of European Municipalities and Regions” (CEMR), vilken i sin tur stöttas av Europeiska kommissionen, deklarationen är menad att få genomslagskraft i hela Europa.


Det innebär ännu ett steg att ta för att nå ett samhälle där både män och kvinnors livserfarenheter tas tillvara. Linköpings kommun skriver under deklarationen för att förbinda sig till ett samarbete med alla institutioner och organisationer inom kommunen, ett arbete som ska främja att reell jämställdhet skapas i praktiken.

Det handlar med andra ord om vårt vardagsliv och att se till rätten av båda könens behov.

Någon kanske invänder att det görs mycket alla redan och att det nu pratats om jämställdhet i många år. Ja, det är sant, men trots det kan vi se att kvinnor och män inte åtnjuter samma rättigheter. Sociala, politiska, ekonomiska och kulturella ojämlikheter lever kvar till exempel i form av löneskillnader och politisk underrepresentation.

Här har alltså partierna ett särskilt ansvar att bära. För att delta i kommunpolitiken krävs att du är medlem i ett parti, alltså måste partierna främja en balanserad könsfördelning i de egna beslutande och rådgivande organen, men även i utnämningar till befattningar i externa organ.

När deklarationen väl är underskriven ska Linköpings Kommun utarbeta handlingsplaner och program för jämställdhet och även tillföra de ekonomiska resurser som behövs för att genomföra planerna. Att arbetet får en budget är egentligen en springande punkt, det krävs för att kunna genomföra reell jämställdhet och ändra på dagens strukturella normer.

”Den jämställda staden” har varit en inspirationskälla för de politiker som utarbetat deklarationen. Ett bra exempel kan vara att vid stadsplanering verkligen efterfråga både flickors, pojkars, kvinnors- och mäns behov av en stadsdels utformning och användningen av mark. Rätten till lika tillgång till kultur- fritids- och idrottsaktiviteter och anläggningar är ytterligare ett synligt exempel.



Linköpings kommun har ett stort inflytande på människors vardag, det är här vi lever och här allt börjar. Vi får nu förmånen att än tydligare stå upp för innebörden i mänskliga rättigheter.

Det innebär att ansvaret inte bara handlar om oss själva utan är ett bredare uppdrag som inbegriper även samarbetet med övriga offentliga- och privata sektorer, civila samhällsorganisationer och även arbetsmarknadens parter. Europas kommuner måste delta i arbetet som är en nyckel till både ekonomisk och social framgång för oss alla.

2010-11-02

Lugnt i Stadshuset

Så här på novemberlovet är det lugnt i Stadshuset, många är lediga och är tillsammans med sina familjer.
Jag köpte förresten en massa godis till barnen som jag trodde skulle komma och ringa på i söndags, för det var väl då det var Hallowen? Hur som helst kom det bara 3 söta (skulle föreställa skräckinjagande) häxor och ringde på dörren. Jag fick fina teckningar av dem i utbyte mot godis.
Men sen kom det inte flera. Förra året var det flera pojkgäng också och en del andra flickor som kom,.
Antingen gillade de inte mitt godis eller också har de blivit för stora eller också kommer de nästa helg?!
  

2010-10-29

Imorgon är det äntligen jazzfestival, men.......

.....men min favorit är inte på plats, the man with the redhorn. Synd, för jag ville så gärna att han skulle komma även i år. http://www.nilslandgren.com/
Hur som helst är det här en jättefin marknadsföring av Linköping, för 23 året kör man jazzfestivalen.
Nisse kommer väl en annan gång, eller också får jag åka till honom i Berlin.
En annan bekant till mig tycker att jag borde åka dit för att träffa borgmästaren där. Han lär vara en riktig dandy och även förstås kontroversiell. Hur som helst är Berlin idag än mer ett centra för kultur och för handel. Handelssidan har förstås vuxit sedan murens fall då Berlin återtog sitt forna majestät.
Kanske blir det en tripp dit, det är ju inte så långt egentligen.

Allergistämman i Linköping

Allergistämman blev en succé, och jag fick veta en hel del som jag inte kände till om Linköping. Chris Andersson berättade att Allergicentrum i Linköping http://www.lio.se/Vardprocessprogram/Astma---vuxna--Vardprocessprogram-/Sjukhusvard/Allergicentrum/ funnits sedan 1997, vilket jag  inte visste.
Tari Haahtela berättade om en karelsk studie där man funnit att på den finska sidan av Karelen finns fler allergier är på den ryska sidan.

Det hela tycks bero på livsstil, den ryska sidan är mkt fattigare och lever mer nära djuren än på den finska. Kanske är även diabetes en allergi sa föreläsaren och även vissa typer av cancer.http://www.allergistamma.org/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=3
Stämman anordnades bl.a av Astma- och Allergiförbundet

Ximena och Ivana

Två stolta trainees tog idag emot diplom från Linköpings Kommun som bevis på det program de deltagit i under sin tid som traineer. Linköpings Kommun är i stort behov av arbetskraft med annan bakgrund än rent svensk. De båda har sitt ursprung från utomnordiska länder vilket är en stor fördel när de nu tar på sig chefsuppdrag. Som jag skrivit förut är vi i skriande behov av att få sådana ledare som kan se vårdtagares, elevers, klienters med ett annat ord medborgarnas olika behov. Idag lever vi i en global värld och i en kommun där världen slagit rot. Alltså gör vi klokt i att systematiskt jobba för etnisk mångfald hos våra medarbetare.

2010-10-25

Nästa år är utlyst till ett år då frivilligarbete ska uppmärksammas inom EU

2011 är utlyst som ett år då volontärers arbeten kommer lyftas fram. bl.a. som en tillgång och en del i integrationsarbetet. Eftersom att alla tycker att integrationsarbetet är svårt måste vi hjälpa varandra inom EU att hitta de bästa och smartaste lösningarna.
Linköping deltar i ett nätverk som kallas Mecine-näterket, det består av några europeiska städer. Just nu jobbar man med att försöka förstå hur integrationen kan genomföras. Nätverket kommer träffas i Linköping på torsdag och fredag.
 MECINE och har 8 medlemmar: http://www.mecine.eu/presentation.html
·Evora (Portugal)
.Joensuu (Finland)
·Linköping (Sweden)
·Ravenna (Italy)
·Roskilde (Denmark)
·Speyer (Germany)
·Tönsberg (Norway)
·Cáceres (Spain)
och observationsmedlem är : Delft (Holland)
som man kan se är några av städerna våra gamla vänorter en del är nya för oss men alla har ungefär samma behov att öka sitt kunnande inom olika områden, bl.a. integration.

2010-10-24

24 avgår - Tack!

På tisdag kommer 24 ledamöter i Linköpings Kommunfullmäktige att sluta sina uppdrag. Efter valet avgår nu en del av åldersskäl och andra har beslutat sig för att göra något annat med sin tid, en del byter partierna själva ut eftersom man måste stå på partiets lista för att komma in i fullmäktige.
Varje ledamot har ett antal Linköpingsbors förtroende bakom sig.
Linköpings fullmäktige har 79 ledamöter och alla bär på olika erfarenheter av livet. Utöver det har de som nu slutar förvärvat en stor kunskap under sina år som politiska företrädare i kommunen. De har också haft egna hjärtefrågor som de trott på och som de berikat det politiska samtalet med och frågor som de också drivit på  i demokratisk anda.
Ett stort tack till alla er och ett lika stort tack till alla som nu också avgår som ersättare.

2010-10-23

Medias inverkan samt bevakning och Bittes fråga

Idag skriver Correns chefredaktör att tidningen inte gärna bevakar vad föreningar och partier gör och genomför för aktiviteter. Chefredaktör Sigvardsson menar att det åligger föreningarna själva att ansvar för spridning.
Jag håller inte med, vårt svenska samhälle består av ett rutnät av olika intressenter.
Att media då speglar vad som händer inom kommunens sfär eller på nationell beslutsnivå är inget att höja på ögonbrynet åt. På de presskonferense som kommunen håller kommer ofta en eller flera journalister trots det relativt smala utbud av tidningar och tv- radiokanaler som finns i Östergötland.
Samhället består dock till stor del också av föreningslivet, till mycket stor del. Det är en svensk tradition som delvis är i förändring men som trots tidens tand binder samman oss i osynliga band.
Idrottsföreningar, studieförbund och pensionärsorganisationer m.fl. betyder oerhört mycket för ett livaktigt och vitalt Östergötland.
Ibland slås jag  av att det är så ensidig rapportering, och ofta kan jag läsa samma artiklar både i Svenska Dagbladet som jag sedan återfinner i Corren, TT har då varit framme. Det är säkert inget anmärkningsvärt men lokala bilder av vår samtid borde kunna få spela en större roll.
Angelägna arrangemang för en förening borde också kunna skildras i en så stor tidning som Corren eftersom att det säkert kan intressera flera än just medlemmarna.
Utöver det dristar jag mig till att påstå att Corren skulle bli intressantare att läsa om både de nu nämnda lokalt efterfrågade artiklarna men även och den internationella bevakningen fick större utrymme i tidningen.

2010-10-19

Stor belastning i Skäggetorp

På vårdcentralen i Skäggetorp har personalen stor belastning och eftersom att patientunderlaget är så skiftande behöver man ha betydande tolkinsatser. Det här gör att vårdgarantin svår att infria.
Det krävs av oss politiker att vi tar djupare och bredare del av hur stadsdelen fungerar. En komplex situation gör att problemen inte verkar avta, tvärtom.
Vi behöver samla alla goda insatser, men först måste vi sätta oss ned för att få en samsyn över vad som behövs bäst och snabbast. Jag antar redan att svaret är jobb, jobb, jobb.
Men det kan vara andra insatser som också behöver tillföras snarast. 

Dubbelmordet

För 6 år sedan skedde det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping. Den dagen arbetade jag i Swedbank och skulle ta emot en företagskund på morgonen. Banken öppnar lite senare på förmiddagarna numera och jag skulle ta emot min kund tidigare än öppningstiden. Så jag gick till entrén och såg två män där utanför, den ene identifierade jag som min kund, han hade typiska arbetskläder på sig. Den andre stod mitt för dörröppningen och blockerade så att säga öppningen och min möjlighet att få ögonkontakt med kunden.
Jag upplevde att han som inte var min kund var orolig och fientlig och han yttrade lite hätskt och tog steg mot mig, vilket gjorde att jag nästan drog igen dörren. Men till slut så bjöd jag in min kund som tog sig förbi och vi kände båda att något konstigt inträffat.
Vid lunchtid,på Restaurang Lagerbladet,  fick jag höra om dubbelmordet. Jag tror jag kontaktade polisen samma dag eller dagen efter för att berätta om hur annorlunda den här personen betett sig och att det varit precis i anslutning till den tid mordet skedde.
Signalementet skiftade ju de första dagarna , men jag vet att den här personen hade en ljusare jacka på sig och hade ljust hår men som var färgat i topparna på några ställen.
Vad jag vet så fick min kund ett telefonsamtal från polisen lite senare, han hade ju stått helt nära den andre personen. Men jag antar att polsien inte fann berättelsen så intressant att man ville gå vidare på det.
Fel spår - helt enkelt.
Hur som helst har den här händelsen plågat mig många gånger och idag blir jag särskilt påmind om den  precis som många andra.
Polisen har ett digert jobb att göra och nu träder även Leif G W Persson in i sökandet. Jag tror han kan bidra till gåtan, och den som läst hans senaste bok, "Den döende polisen" ser lätt hur saker och ting kan förbises och tappas bort i en mordutredning.
För Anna-Lenas och Mohammeds skull och deras familjer så är det antagligen skönt att veta att preskribtionstiden för mord nu är borta, men om en lösning kom till stånd kanske deras börda skulle lättas lite till. Jag tänder ett ljus för Anna-Lena och Mohammed idag.

2010-10-18

Vårdcentralen i Skäggetorp

Inför valet 2010 gjorde jag en del besök på en del arbetsplatser där offentliganställda arbetar. Ett av dem var Skäggetorps vårdcentral. Imorgon ska jag göra återbesök hos dem för att återrapportera en del frågor jag fått av de som jobbar där och en del påståenden som de också gett mig.

Jag kan konstatera att personalen där är mycket orolig för Skäggetorps framtid. Det som bekymrar mest är hur det ska gå för alla som inte har ett arbete. Oavsett vilket parti som styr är det här den allra svåraste frågan att knäcka för Sverige och Linköping.
Och det är här vi måste sätta in alla åtgärder vi kan för att på sikt få en positiv framtid för de boende i Skäggetorp.

I helgen som gått har Skol-SM i schack spelats i Svedala, där 400 barn och ungdomar deltog.

Änggårdsskolans Gabriel Nguyen var vinnare i den yngsta klassen, där man fick vara 8 år och yngre.
Gabriel Nguyen vann samtliga elva partier som han spelade. Grattis till dig Gabriel!!

2010-10-17

Rumäniens ambassadör

Rumäniens ambassadör på besök imorgon, måndag den 18 okt,  görs med anledning av att Rumänien är i stort behov att se över sin sophantering och är väldigt intresserade av att se bl. a. Gärstadverken.
Om allt går som det ska så kommer så småningom Bukarests borgmästare hit lite senare i år.
Linköping och Tekniska Verken med dotterbolaget Usitall AB gör ett mycket bra jobb när det gäller att sätta Linköping på kartan.
Det här jag skrivit om förut men det måste sägas om och om igen, Sveriges förtroende i omvärlden har alltid varit stort när det gäller miljöfrågorna, det som är så bra är att vi inte tappat vår ställning i ligan och att Exportrådet ofta använder Linköping som exempel när man vill marknadsföra Sverige.
Så imorgon får vi chansen igen,  att berätta lite mer om vår stad.

2010-10-15

Jämställdhetsdeklarationen som är gemensam för Europa

Inom kort ska Linköpings Kommun skriva under en Europeisk Jämställdhetsdeklaration. Tillsammans med 29 andra länder går vi nu mot en gemensam syn på vad jämställdhet är.

Det är ett stort steg för oss när vi nu så tydligt går in i ett arbete som systematiskt ska ta oss framåt med frågorna. För systematik krävs när man arbetar med jämställdhet. Som partiföreträdare och som ansvarig för många offentliga mötesplatser har jag och mitt parti ett särskilt stort ansvar att gå i bräschen för jämställdhet.
Vi har redan jobbat med frågorna i ett SKL-projekt ett tag här i kommunen.
Projektet ska tillförsäkra oss politiker en särskild kunskap och ge oss statistik som underlag för våra beslut när det gäller t.ex. antal män, kvinnor, pojkar och flickor som blir förmånen för våra ekonomiska satsningar.
 Det vi nu kommer göra i och med deklartionsunderskriften är att utarbeta en särskild handlingsplan som ska vara klar om två år.
Den ska inbegripa de allra flesta områden där vi kan tänkas komma i kontakt med våra medborgare.   

2010-10-02

Sofia och kvinnorna

Sofia Arkelsten blir ny partisekreterare då Schlingman avgår. Ett bra val och ett sätt att få fler kvinnor att "titta" på moderaternas partiprogram. För att kunna "spegla sig" måste båda könen vara representerade i både Tv och radio när moderaterna uttalar sig. Vårt parti är sedan lång tid till stor del mansdominerat.
Det visade sig senast under valet och på listan som partiet gick fram i Linköping med finns t.ex. endast 3 kvinnor med av de tio första.
För att råda bot på det har nu partiet gått ut med "nationella anvisningar" om hur fördelningen av poster bör se ut för att bättre tillgodose båda könen.
Det här är förstås kontroversiellt och många män (även kvinnor) opponerar sig och menar att provvalet inte följs. Men jag menar att om moderaterna (egentligen samma för vilket parti som helst) vill kunna attrahera både kvinnor och män att rösta på partiet, så måste det också innebära att en något sånär jämställd lista eller att en fördelning av uppdragen kan presenteras för väljarna.
Skattemedel som kommer in till kommunen och som sedan ska tillföras olika verksamheter förtjänar att noga vägas mot varandra och här ser ibland män och kvinnor lite olika på hur det bör ske.  
Att Sofia nu kommer att synas i Tv-rutan är mycket bra, både Borg och Reinfeldt brukar få bra med tid i TV -rutan , men nu kommer även Sofia få en bra plattform att synas och höras från.

Håkan Buske - VD Saab

Håkan Buske har gjort ett besök i Brasilien, som ny Vd för Saab har han träffat Borgmästare Luiz Marinho.
Presidentvalet som pågår just nu är en av de saker som påverkar Brasilien att välja JAS Gripen eller ej.
Förmodligen kommer den nya/nye presidenten att välja vilket plan som Brasilien kommer köpa så därför är det förstås spännande att se vilken  kandidat som vinner valet.

Gripen har vassa konkurrenter så det hänger förstås inte bara på den nye presidentens eget personliga val av flygpplan. Att Saabs VD visar intresse för Brasilien är på så sätt naturligt och nödvändigt.
Linköpings kommun har i sin tur visat brasilianarna och Borgmästare Luiz Marinho, San Bernardo do Campo, att vi har ett intresse av att arbeta samman i olika projekt. Ett samarbete som förstås ska stimulera båda städernas utveckling men som också ger en bild av att vi har en vilja att utveckla något mer än just flygaffären.     

2010-10-01

CITY art LINK

Idag invigs CITY art LINK. Under två dagar kommer Linköping visa upp alla möjliga kulturaktiviteter och dessutom sådant som man kanske normalt inte tänker på som kultur. Men kultur är så mycket och vem kan egentligen bestämma vad som egentligen är kultur och art. Slår man upp art respektive kultur i en engelsk ordlista får man hur många förslag som helst och grupper på vad som kan kallas kultur.
Mat är ju t.e.x. kultur. Östergötland förtjänar att lyfta fram sina mattraditioner mer än tidigare och jag tror att vi är på god väg att mer och mer uppskatta våra mattraditioner. Nu när kebab, pizza och sushi finns möjlighet att köpa hem eller tillaga, så frågar många efter den traditionella maten. Var äter man raggmunk, ärtsoppa, dillkött och grönsakssoppa? Jo, som tur är finns det flera krögare som tagit upp de här traditionella rätterna som varit mer eller mindre tabu under många år. GI-mat är bra och god men jag är glad att man kan få äta en raggmunk med hårdstekt fläsk då och då.
Kultur är också rock, jazz, fingerfärg med barnen och Domkyrkans alla skatter.
Välkomna till en helg med många sköna upplevelser!
PS. Varför inte också besöka Matmässan som startar nästa helg!http://www.ostergotland.info/Food.aspx?m=30332

2010-09-24

Bra med kryss

I både riksdagsval och kommunval fick jag bra med kryss.
Jag är nöjd förstås eftersom jag inte tagit någon strid om kryssen med våra förstanamn om kommunstyrelseordförandeposten. Kryssen har kommit ändå!
Jag tycker också att vi moderater nått en viss framgång i och med att det varit strid om posten som kommunstyrelsens ordförande. Trots allt har det satt fokus på den redan förda politken, väljarna har sagt att de gillar det som vi levererat tidigare och att de tror att vi kan ge dem mer av den varan.
Ännu är inte kartan lagd där vi ser vem som kommer få de olika posterna, posterna som måste finnas förtroendevalda till. Det får vi vänta på ett tag till.

2010-09-21

Så här 2.a dagen efter...........

Vi vann! en underbar känsla, vi vann här i Linköpig och tog flera mandat än tidigare. Det måste vara en erkänsla för den moderata politken både nationellt men också lokalt, och förstås det fina samarbetet inom Alliansen.
Vi ska vårda det förtroendet väl och fortsätta ge Linköpingsborna ett gott liv.

Nu följer förhandlingar även på lokal nivå om hur vi ska besätta alla de platser vi fått förtroendet från medborgarana att styra över.
I går kväll träffades vi i Stadshuset, vi var 33 moderater på plats, vi blir antagligen 38 personer i fortsättningen. Vår sammanträdeslokal är inte anpassad för så många, och igår skojade vi om att man kommer hitta oss medvetslösa p.g.a. syrebrist. Hoppas ventilationen förbättras och vi kan sitta kvar i Stadshuset.
Hur som helst, vi är otroligt glada och tacksamma mot våra väljare för att ni givit oss förnyat förtroende.
Tack från oss i moderata fullmäktigegruppen.

2010-09-19

Regn och regn och mer regn

Igår kväll blev jag ordentligt blöt igen vid kampanjen på Ågatan. Har tittat lite på de skor jag använt under kampanjens alla dagar. Det började med lätta skor, sommarskor, som blev genomblöta under en kampanj i Ljungsbro. Jag bytte under dagarna som kom till gymnastikskor, som också blev genomblöta. Iförrgår plockade jag så fram mina gamla men fina putsade vinterstövlar, som igår blev genomblöta. Idag är det sista dagen och solen skiner så idag klarar man nog regnet. Så här i efterhand borde jag gjort som min dotter berättar att norrmännen gör.
 -Mamma, i Norge har man stövlar om det regnar! Gud så enkelt det borde vara!
Tyvärr går jag här och hoppas att solen ska bryta igenom och tar inte mina gummistövlar när jag borde.
Man blir visst aldrig så klok som man skulle behöva bli. Eller är jag kanske fåfäng?

2010-09-18

Lördag och fortsatt kampanj

MUF


Moderata Studenter     kampanj med studenterna

Idag blir det trots ruskväder en fortsattkampanj. Moderaternas ungdomsförbund MUF och Moderata Studenter gör ett otroligt jobb och de är i farten nästan dygnet runt. De syns överallt och finns överallt.
De tror på ett Linköping och på ett Östergötland där politiken utgår från varje enskild människa. Frihetstanken och att göra egna val, inte styras, är det bärande. Vad kan väl vara mer viktigt i vår tid än att man själv kan vara med och påverka sitt liv.

2010-09-17

Tryggve utmärkelse

Årets HedersTryggve blev Gunilla Hjulin. Gunilla Hjulin hedras för sitt engagemang i trygghetsfrågor och sin entusiasm, det är så roligt att en tidigare medarbetare i Linköpings Kommun fått uppmärksamhet på det här sättet.
Grattis Gunilla!
Årets Tryggve blev Arrendegatans arbetsgrupp. Här är länken till deras hemsida, gruppen har  jobbat med trygghet och är också förebilder för ett gott grannskap.
Grattis!
http://web.comhem.se/u13212446/arrendegatan/

Om Årets Tryggve (klipp från Stångåstadens hemsida)
Stångåstaden tar trygghetsfrågor på största allvar och arbetar kontinuerligt med dessa. År 2001 instiftade vi Årets Tryggve med målet att uppmärksamma ideella insatser för trygghet i våra bostadsområden och samtidigt lyfta fram eldsjälarna som står bakom. I Tryggveakademin ingår förutom Stångåstaden även representanter för Polisen, Räddningstjänsten, Linköpings brottsförebyggande råd och Hyresgästföreningen.

Påsar på US

Nu är det några få timmar kvar, alla partier gör allt de kan för att synas. I går kväll var vi moderater på US för att dela ut lite frukt och dricka till skiftbytet vid 21.30. Många tog tacksamt emot påsen och vi fick flera som intygade sin borgerliga hållning. Naturligtvis fanns även en del andra åsikter också.
Men övervägande positiva. Jag vet att vi har mycket kvar att göra när det gäller de anställdas arbetsförhållanden, arbetstider och arbetsklimat. Men jag vet att vi är på rätt väg. Det som nu ska ske är att vi ska fortsätta arbeta på bred front med utgångspunkt från arbetstagaren. Vi ahr redan provat mentor-adept förhållanden och anställt trainee, jobbat med medarbetar- och chefsutveckling, lärarlyft och förskolelyft.
Jag har besökt flera arbetsplatser den senast tiden inom välfärdsområdet, likaså har mina partikamrater gjort samma ska runtom i landet. Och jag vill  forstätta sätta in sådana åtgärder för att skapa ännu bättre jobb inom det offentliga.
Målet är att alla ska vara stolta över sitt arbete och att alla ska känna att de inte stagnerat i sitt arbete.
Domkyrkan, en symbol och landmärke för Linköping
Några timmar kvar, jag vill verkligen se Alliansens partier få chansen att fortsätta sitt goda arbete med välfärden i Linköping.

2010-09-15

Skäggetorp i eftermiddag

Jag träffas idag i Skäggetorp Centrum utanför Medborgarkontoret för att svara på frågor inför valet.
Välkommen!
Från klockan 16.00 finns jag på plats.

2010-09-14

Ekdahl - en östgöte i Cloetta Center under största debatten någonsin

Som kommunalråd med demokratiansvar gick jag förstås till Cloetta Center idag för att lyssna till debatten mellan ungdomspartierna. Det var en riktigt bra debatt med 5.000 elever närvarande.
Ekdahl kände nog sig som hemma när östgötskan svävade i luften mest hela tiden, det var förstås bara ungdomspartiernas ordförande som talade andra tungomål.
Debatten inkluderade även Sverigedemokraternas företrädare och Piratpartiets, och båda fick lika mycket talartid som de andra partierna. Det var rätt grepp att ta med dem och inte försöka att ignorera de som vill utmana.
Träffade så några rektorer utanför hallen och fick veta att de även haft ungdomspartierna på skolorna.
Ryktet gick nämligen ett tag att partierna inte skulle få komma till skolorna, men jag fick alltså höra motsatsen idag.
Några partilogor
Det är så här vi ska göra även i fortsättningen, ta med alla ungdomar under ett utbildningspass där alla får se samtliga partier framträda.

Idag hålls två intressanta föreläsningar och diskussioner

Dels är det en diskussion och information till fastighetsägarna i Linköping som gäller tillgängligheten i fastigheter. Tillgänglighet för alla men förstås mest för dem som har en funktionsnedsättning och inte kan röra sig så bra.
Dels får gymnasieskolorna höra ungdomsförbunden i våra partier debattera i Cloetta Center.

2010-09-13

Unga tjejer otrygga

Läste i en av gratistidningarna som man kan ta på våra torg och gator att tre unga tjejer vill att Linköpings gator ska bli tryggare. Jag har idag försökt att nå tjejerna och hoppas få kontakt med dem.
Vi har prövat att ordna med nattvandrare sedan juni månad, antalet har alltså utökats sedan tidigare då nattvandrarna var betydligt färre.
Det är en åtgärd för att få Linköping tryggare och har tjejerna fler ideer så är jag väldigt nyfiken på vad de kan ha för förslag.
Vi ska göra Linköping tryggare! Det är jag envis med och tänker inte ge mig förrän vi känner oss fria att röra oss i våra bostadsområden och inne i city.
Polisens verksamhetsplan för 2011 ska snart skrivas och Linköpings kommun är en av remissinstanserna som får avge sitt yttrande. Här ska vi påtala det som många invånare vill se mer av. Fler poliser i bostadsområdena och poliser med områdesansvar.
http://www.politikerbloggen.se/2010/09/13/36688/

Sahlin omvände flest! Men Fredrik vann duellen säger man på politikerbloggen. Jag blir förbryllad över att någon som Mona Sahlin med sin förnedrande ton mot Fredrik kan vinna sympatier. Hon använder den fler gånger än tidigare och hon nu tar till allt som står till buds för att få uppmärksamhet. Ny idrottsminister, ja man undrar vad som kommer imorgon, kanske det vi allra mest befarar. Ohly som utrikesminister? Eller som justitieminister?
Sverige behöver en politik som håller ihop, och en ledare som inte använder sitt tonfall för att måla ut andra.
Mona Sahlin är inte ett föredöme för någon som vill verka statsmannalik.

Reinfeldt med flera statsråd och talespersoner för moderaterna

2010-09-12

Feg person? Vem?

Idag kallade Leif Pagrotsky kulturminister Lena Adelson Liljeroth för en feg person när de båda tillsammans med de andra 5 riksdagspartierna möttes i en radiodebatt på radions P1.
Visst är Leif Pagrotsky till växten liten, men att slå så under bältet på kulturministern visar att (S) argument mer och mer tryter för var dag som går. Jag hoppas vi blir förskonade för smutskastning under veckan som kommer.
Vi har olika politik, det borde en politker som Pagrotsky veta, att kalla Lena för feg är bara dumt av honom.
Inget annat än dumt och oförskämt.

2010-09-09

Ulrika marknad

Linköpings turistbyrå kan ge Ulrikaborna ett lyft  
En gammal marknadstradition med boskap och annat smått och gott till försäljning. Ulrika, kommunens sydligaste utpost och föremål för ett stort lokalt engagemang, en bygd där barnen har visat sitt stora engagemang för sin skola. Alltså en riktigt dynamisk plats att besöka. Problem finns förstås eftersom att antalet invånare står ganska oförändrat genom åren. Den lokala livsmedelsbutiken står inför svårigheter. Från kommunens sida har vi erbjudit att butiken tillsammans med några andra glesbygdsbutiker tillhandahålla servicetjänster till de boende och till turister. Vi har 3 servicepaket där butikerna ska kunna välja att "köpa" in samtidigt som man tar på sig att upplåta plats åt polis, socialtjänst, äldrelotsar eller annan personal från  myndigheter. Vi hoppas att kunna göra bygden mer levande på det här sättet och Ulrikaborna kan stanna på sin ort istället för att ta sig in till tätorten Linköping.
Än så länge har jag inte sett att någon av butikerna har svarat  på vårt erbjudande, kanske behöver de fundera över saken ett tag till.
Men just idag är det troligen ingen brist på besökande i Ulrika. Vi ses där!

2010-09-07

Mänskliga rättigheter

Hans Ytterberg har regeringens uppdrag att komma med förslag på kommunernas hantering av mänskliga rättigheter. Det är mycket bra att ett sådant uppdrag givits eftersom det ofta är i  kommunerna eller inom landstinget vi medborgare träffar på frågeställningar där vi vill hävda våra rättigheter.
På Linköpings båda medborgarkontor (på Biblioteket och i Skäggetorps Centrum) är det meningen att man ska kunna få hjälp att leta sig fram till den person som bäst kan bistå med råd och hjälp. Det händer förstås ändå ibland att man som medborgare känner sig hjälplös och att någon riktigt bra hänvisning inte finns ((i Sverige brukar vi kalla det att hamna mellan stolarna, undrar vad man säger i andra länder?)). Det är här vi måste få till förbättring av vår service till medborgarna och det ska också finnas en instans som är oberoende och som man ska kunna vända sig till för att få hjälp när man inte kan nå en bra lösning. Den ska alltså inte vara beroende av vare sig kommun eller landsting utan endast reflektera över lagutrymmen men också över våra mänskliga rättigheter enligt FN stadgan, Europakonventionen, Barnens rättigheter m.fl. konventioner och överenskommelser.
Jag ser fram mot betänkandet från Hans Ytterberg som ska komma i december 2010.

2010-09-04

Kommentar till inlägg angående jobben

Till dig som skrivit en kommentar om stupstocksregeln vill jag säga att jag verkligen beklagar din barndomsväns mammas självmord. Efter 364 dgr resp 550 dgr i sjukförsäkringen ska man få en koncentrerad utredning av förutsättningarna och behovet av stöd. Att det går till på ett oerhört seriöst sätt är förstås väldigt livsavgörande. Meningen är ju att var och ska kunna känna sig behövd och sedd, men att man inte ska behöva jobba mer än vad man orkar. Jag tror att reglerna som ställts upp inte varit tillräckligt tolkningsbara för de som måste fatta beslut. Det är så viktigt att de följs upp nu så att ingen ska behöva känna sig oönskad eller otillräcklig. Jag förstår så väl din frustration och den sorg som du uttrycker, och är också angelägen att samarbetet och tolkningen av lagregler blir mer "böjlig" i fortsättningen.
Bästa hälsningar Ann-Cathrine Hjerdt

2010-09-03

Raka besked om jobben

I gårdagens utfrågning på SVT1 gav Fredrik Reinfeldt klara besked om att jobben är den viktigaste valfrågan. Bara en jobbpolitik med arbete i fokus och ordning och reda i finanserna kan ge oss mer verksamhet inom välfärdssektorn. Den rödgröna bidragslinjen urholkar eftersom att det inte finns ngn vidare ide om hur man ska komma ur bidragsberoendet och samma system tillåter en återgång till att folk tappar tron på sig själva.

2010-09-02

Chattar just nu

Vi sitter här i Stadshuset och chattar med Linköpingsborna och behöver några fler frågor. Men det är ju så att ikväll ska Fredrik Reinfeldt vara i TV-Huset och svar på frågor från programledarna. Förmodligen sitter folk just nu och äter och förbereder sig inför kvällens TV-program och har inte tid med oss längre.
Tack ändå för de frågor som kommit in i kväll. Det går att läsa frågorna och svaren på http://www.linkoping.se/
Efter oss kommer fler politker att chatta med Linköpingsborna , den sista kvällen är 9 september.
Ställ dina frågor till dem, det har annonserats om chattarna i Corren, men här är nedanstående resterande partiers dagar ännu en gång. Du kan chatta mellan 18.00 --20.00
Måndag den 6 september Vänsterpartiet
Tisdag den 7 september Miljöpartiet
Onsdag den 8 september Kristdemokraterna
Torsdag den 9 september Centerpartiet

Skatt på bensin

Enligt den rödgröna budgeten har oppositionen för avsikt att införa en kilometerskatt på tunga

lastbilar 2013. Skatteintäkten beräknas till årligen ca 4 miljarder kronor. Som det ser ut idag verkar det som om man kommmer landa på en höjning av 1, 40 kr /kilometer.
Ett sådant beslut innebär att en vanlig genomsnittlig transportör kommer att kunna få en ökad kostnad med ca 90.000 kronor år.
Det är naturligt att fråga sig vem som ska betala för den ökade kostnaden. Åkaren själv? Uppdragsgivaren?
Knappast. Jag spår att konsumenterna kommer få betala för notan och det för varje transport. Troligen kommer din och min nota från ICA eller Willys vara dyrare när vi tar emot den från kassören.

Att ställa om till flyg eller tåg gör sig inte så lätt för den som vill har varor fraktade från sitt lager till butiken.
Ett bra exempel är våra mjölkbönder , hur i hela fridens namn ska de kunna välja annat transportslag?
 Bråstorpts Ostkaksbageri som har egna mjölkkor och har långa transportvägare till oss konsumenter.

2010-08-31

Ny VD på Tekniska Verken, Anders Jonsson

Anders Jonsson, ny VD i kommunens största dotterbolag Tekniska Verken
Anders Jonsson är fram till idag vVD för Tekniska Verken och även operativt ansvarig för Tekniska Verkens division Energi som innefattar koncernens energiproduktion inom vattenkraft och kraftvärme/fjärrvärme samt avfallshantering. Som Tekniska Verkens representant sitter Anders Jonsson i koncernens samtliga hel- och delägda bolagsstyrelser.

Anders har mångårig erfarenhet av energibranschen och har varit verksam inom branschen sedan avregleringen 1996. Åren 2000 – 2007 var han VD för elhandelsbolaget Bixia (fd. Östkraft). Till Östkraft kom han 1998 då han rekryterades som bolagets försäljningschef. Tidigare har Anders Jonsson varit verksam inom den privata marknaden, bl.a. inom bygg- och fastighetsbranschen i roller som förvaltningschef och controller.

Alliansens valmanifest

För en stund sedan hade vi en presskonferens om Alliansens valmanifest inför mandatperioden 2011-2014.
Vi lägger ett gemensamt förslag som bygger vårt redan igångsatta samarbete runt ett Friare Tryggare Företagsammare och Grönare Linköping.
Vi lägger till motsats till de Rödgröna tydliga löften och utvecklingsstrategier för ett attraktivt Linköping. Regionens lägsta kommunalskatt och ett växande Linköping ska attrahera nya medborgare att slå ned sina bopelare här hos oss. Vi lovar ett tryggare Linköping med synlig polis och trygghetsvärdar, nattvandrare och bättre förståelse för föräldrar om vad som händer våra unga på nätet.
Det här är några av våra löften, mer finns att läsa i valmanifestet som jag kommer publicera här i sin helhet inom kort.

2010-08-28

Vi knackar dörr i valkampanjen

Idag har vi knackat dörr igen. Tillsammans med två unga studenter har jag knackat dörr i området kring Hagebyskolan i Linköping. För det mesta är folk trevliga, men ibland händer det att någon känns lite hård i tonen eller visar på annat sätt att vi inte är önskvärda. Jag vet att man mätt hur folk känner inför att bli "knackad på". Alla känner inte att det är helt okej att vi kommer och ringer på.
Men, menar jag, om man gillar oss eller inte är egentligen inte är egentligen inte så viktigt. Det viktigaste är att partierna syns på stan, knackar dörr eller ringer i telefonen till väljaren.
Det här ju grunden för vår demokrati, att jag som väljare får olika val att ta ställning till, att jag som partianknuten kan få föra mitt partis talan och ge väljaren en bild av våra visioner och löften.
Vi i moderaterna liksom många andra partier har valt att knacka dörr, mycket inspirerade av Barack Obama  och på det sätt som han genomförde sitt sensationella val och kom till att bli så stor som han trots allt fortfarande är.
Det är bakgrunden till dagens knackning, men det går inte att jämföra USA och Sverige och hur folket tar emot oss. Som tur är våra svenska väljare sansade och lyssnande, en bra förutsättning för att ta in information från mer än 7 partier.
Linköpingsbor, vi ses i dörren!

2010-08-27

Brunskogs arkiv

Idag överlämnar Lars Brunskog sitt och familjens ovärderliga arkiv av ritningar till Linköpings Kommun.
Under 100 års arkitektskapande har familjen Brunskog satt avtryck på stadens siluett och gestaltning.
Här är en av de första byggnationerna som Axel Brunskog ritade, vårt gamla vattentorn, numera ombyggt till bostäder.

Bloggarkiv